Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westelijk Handelsterrein: dubbele pakhuisreeks in Rotterdam

Gebouw

Van Vollenhovenstraat 15 B
3016BE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Westelijk Handelsterrein: dubbele pakhuisreeks

Inleiding: Op een inpandig terrein gesitueerde dubbele PAKHUIS-reeks deel uitmakend van het complex Westelijk Handelsterrein en gebouwd in 1890. Omschrijving: De sober vormgegeven pakhuisreeks bevat in totaal 36 individueel afsluitbare pakhuizen van 3,2 meter hoog en 4,75 meter breed. De pakhuizen zijn bereikbaar via twee poorten in het voorliggende herenhuis aan de van Vollenhovenstraat 15. Rechts de oprit naar de bovengrondse pakhuizen, links de afrit naar de 18 bergkelders, die zich aan weerszijden van een 10 meter brede en 55 meter lange binnenstraat bevinden. Kelders en pakhuizen staan intern, via een split-level systeem, met elkaar in verbinding. De bovengrondse pakhuizen aan weerszijden van de expeditiestraat hebben bakstenen gevels en dubbele houten laaddeuren met halfronde bovenlichten met smeedijzeren traliewerk en ijzeren laadbalkons. De deuren worden geflankeerd door kleine rechthoekige vensters. De platte daken zijn met aarde gedekt en met gras begroeid. De open expeditiestraat wordt gedragen door een constructie van ijzeren profielbalken verbonden met betonnen troggewelfjes. Waardering: Pakhuisreeks met vroege toepassing van een halfondergronds split-level systeem van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang uit typologisch oogpunt en als historisch functioneel onderdeel van het complex Westelijk Handelsterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513901
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westelijk Handelsterrein: dubbele pakhuisreeks in Rotterdam

Westelijk Handelsterrein: herenhuis

Van Vollenhovenstraat 15A
Rotterdam
Inleiding: In neo-Renaissance stijl gebouwd HERENHUIS deel uitmakend van het complex 'Westelijk Handelsterrein' en gebouwd in 1890. N.B. D..

Dubbel bedrijfspand annex woonhuis in Neo-Renaissancestijl

Van Vollenhovenstraat 11A
Rotterdam
Inleiding: Dubbel BEDRIJFSPAND annex WOONHUIS, gelegen direct naast het in 1890 opgerichte "Westelijk Handelsterrein", in 1893 gebouwd in N..

Kantoorpand in expressionistische stijl

Van Vollenhovenstraat 62
Rotterdam
Inleiding: KANTOORPAND in 1922 gebouwd in expressionistische stijl in opdracht van de in 1912 opgerichte "General Steam Transport Co." Oms..

Dubbel herenhuis in Neo-Renaissancestijl

Westplein 9
Rotterdam
Inleiding: Dubbel HERENHUIS, gebouwd in 1891-1892, ontworpen door J. Verheul Dzn. in Neo-Renaissancestijl. Omschrijving: Het half vrijsta..

Representatief herenhuis in rijke Neo-Renaissancestijl

Westplein 11
Rotterdam
Inleiding: Representatief HERENHUIS in 1891 gebouwd in rijke Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect T.L. Kanters. N.B. In 1976 is..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westelijk Handelsterrein: dubbele pakhuisreeks in Rotterdam

Foto's (1)