Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Park 'Schoonoord': tuinmanswoning in Rotterdam

Woonhuis

Kievitslaan 8
3016CG Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860-1900


Beschrijving van Park 'Schoonoord': tuinmanswoning

Omschrijving: Eenvoudige TUINMANSWONING ontworpen in een sobere eclectische stijl, op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele IJselsteen met rode bakstenen rollagen. De woning telt één bouwlaag en een kapverdieping, onder een met zwarte pannen bedekt mansardedak. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. De vensters zijn voorzien van houten luiken. De westelijk gesitueerde voorgevel heeft in het midden een ingang, een smalle houten deur met tweeledig bovenlicht, geflankeerd door twee rechthoekige kruisvensters. In de kapverdieping bevinden zich twee eenvoudige dakkapellen. De kopse zuidgevel heeft rechts een smalle dubbele tuindeur en op de verdieping in het midden een rondlicht geflankeerd door rechthoekige kruisvensters. De achtergevel op het oosten heeft op de begane grond drie hoge zesledige schuifvensters en in de kap, geheel rechts, een dakkapel. De noordgevel is vrijwel blind. Hier alleen op de verdieping een klein vierkant kruisvenster. Waardering: Tuimanswoning uit de late negentiende-eeuw als karakteristiek en functioneel onderdeel van het voormalige landgoed Schoonoord en huidige gelijknamige park van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513890
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Park 'Schoonoord': tuinmanswoning in Rotterdam

Park 'Schoonoord': boogbrug

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Eenvoudige in rode baksteen gemetselde BOOGBRUG tussen de Kievitslaan en het park Schoonoord. De brug heeft één boog in het..

Park 'Schoonoord': park

Kievitslaan 8
Rotterdam
Inleiding: Particulier PARK 'Schoonoord' in oorsprong rond 1860 in een gemengde tuinstijl ontworpen door J.D. Zocher als tuin bij het gelij..

Park 'Schoonoord': toegangshek

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Decoratief gesmeed negentiende-eeuws TOEGANGSHEK, oorspronkelijk behorend bij het landgoed Schoonoord met oprijlaan aan de Pa..

Koetshuis Rozenlust

Westzeedijk 110B
Rotterdam
Inleiding: KOETSHUIS gebouwd circa 1890 in eclectische stijl in de voormalige Muizenpolder en oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats "..

Statige villa in Nieuw-Historiserende stijl

Parklaan 17
Rotterdam
Omschrijving: Vrijstaande villa op nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen ornamentiek, omvattende..

Kaart & Routeplanner

Route naar Park 'Schoonoord': tuinmanswoning in Rotterdam

Foto's (1)