Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt: tuinmanswoning in Rotterdam

Woonhuis

Afrikaanderplein 37
3072EC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt: tuinmanswoning

Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt Omschrijving: Geheel uit kubische volumes opgebouwde TUINMANSWONING, deeluitmakend van complex Scholengemeenschap van Oldebarnevelt in verzakelijkte Amsterdamse Schoolstijl. De tuinmanswoning in oorsprong bestemd voor de beheerder van de botanische schooltuin is vrijliggend gesitueerd aan de J. Brandtstraat en telt één tot twee bouwlagen. De verschillende bouwvolumes zijn voorzien van platte daken. Vensters zijn per bouwdeel verschillend maar zijn alle gevat in brede houten kozijnen. De ingang bevindt zich aan de noordzijde onder een gewelfvormig open portaal. Hier bevindt zich ook in een smal iets hoger opgetrokken bouwvolume het trappenhuis met een smal langwerpig venster. Links van dit bouwdeel een gemetselde plantenbak, die de hele hoek beslaat. De zijgevel aan de straatzijde heeft alleen op de begane grond een tweeledig venster en rechtsboven een balkon met een gemetselde, in de verschillende geveldelen overgaande, borstwering. Aan de achterzijde, in een breder iets uitstekend bouwdeel, op de begane grond een strookvenster onder een zeer smalle geprofileerde houten luifel. Op de verdieping twee rechthoekige zesruitsvensters. In het terugliggende bouwdeel een achterdeur met tweeledig bovenlicht en linksboven in de hoek een drieledig venster. Waardering: Tuinmanswoning van algemeen belang als oorspronkelijk functioneel onderdeel van het complex Scholengemeenschap van Oldebarnevelt aan het Afrikaanderplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513875
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt: tuinmanswoning in Rotterdam

Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt: hoofdonderdeel

Afrikaanderplein 40
Rotterdam
Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt Inleiding: SCHOOLGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex Scholengemeenschap Van Oldebarnevelt, gebouw..

Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt: botanische tuin

Afrikaanderplein 40
Rotterdam
Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt Inleiding: BOTANISCHE TUIN aangelegd in sobere landschapsstijl en behorend bij het complex Scholenge..

woonhuis

Jasmijnstraat 46
Rotterdam
Inleiding Buitenste ring van een bijna gesloten vierkant WOONBLOK van twee bouwlagen en een kapverdieping met 60 boven/benedenwoningen, dee..

tuin park landgoed

Patrimonium's Hof 1
Rotterdam
Inleiding FONTEIN, deel uitmakend van het complex "Patrimonium's Hof". De fontein ligt in het midden van het binnenhof in een vierkant pla..

woonhuis

Patrimonium's Hof 1
Rotterdam
Inleiding Binnenste ring van een bijna gesloten vierkant WOONBLOK van twee bouwlagen met een kapverdieping bevattende 44 boven/benedenwonin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)