Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vervenersboerderij Voorm. vervenersboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Haren Gn

Boerderij

Hoornsedijk 13
9752XJ Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: rond 1870 1870 rond 1870


Beschrijving van Vervenersboerderij Voorm. vervenersboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding Voormalige VERVENERSBOERDERIJ gebouwd omstreeks 1870 in opdracht van Harm van der Veen in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. In 1947 zijn de kozijnen met roedenverdeling vervangen door H-vensters. Aan de linker zijkant van de schuur is in 1930 een houten kippenhok aangebouwd. De rechter zijgevel van de schuur is later verhoogd en de achtergevel opnieuw opgetrokken. Het aanzien van het pand is evenwel onaangetast gebleven. Sinds 1973 is het pand eigendom van het Meerschap. De boerderij is rustiek gelegen aan de westzijde van de Hoornse Dijk, in het gebied ten oosten van het Paterswoldse Meer. Achter het pand een moestuin en een stuk bouwland, aan de voor- en zijkant een tuin. Het pad naar de hoofdentree wordt gemarkeerd door twee leilinden. Omschrijving VERVENERSBOERDERIJ met aan weerszijden een krimp, opgetrokken in een roodbruine baksteen. Het wolfdak is aan de woonzijde gedekt met een rode en zwarte Hollandse pan en aan de schuurzijde met riet en een rode Hollandse pan; voor op de nok een gemetselde schoorsteen, achter een houten uilenbord. De hoofdentree van het VOORHUIS bevindt zich aan de zuidoostzijde en bestaat uit een vernieuwde deur met bovenlicht; rechts van deur twee H-vensters. In de voorgevel (noordoost) met mastgoot drie H-vensters, waaronder één kortere die de opkamer markeert, en twee tweeruits zaadvensters. De noordwestgevel heeft een keldervenster met diefijzers, een vernieuwde deur en een dubbel venster. Alle vensters en deuren hebben een rollaag. In het SCHUURgedeelte aan de noordwestzijde dubbele schuurdeuren; in de achterzijde (zuidwest) hoge, iets opgetrokken dubbele deeldeuren en een ijzeren vierruits venster; in de krimp aan de zuidoostgevel een schuurdeur met rollaag. Aan de achtergevel een later aangebouwde schuur, en aan zuidoostgevel een houten aankapping (kippenhok), die beide buiten de bescherming vallen. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorhuis de balkenplafonds en de bedstede in de woonkamer. Waardering Voormalige vervenersboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als een van de weinig overgebleven voorbeelden van een vervenersboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie - als herinnering aan de vervening van het gebied ten westen van de Hoornse Dijk - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en de indeling van het interieur - vanwege de rustieke ligging aan de Hoornse Dijk met twee leilinden bij het voorhuis (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513868
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vervenersboerderij Voorm. vervenersboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Haren Gn

Helper De Helper

Hoornsedijk 8
Haren Gn (Gemeente Haren)
Houten achtkante poldermolen op veldmuren uit 1863.

Nijveensterkolk, ophaalbrug

Hoornsedijk 7
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving OPHAALBRUG (1927) bestaande uit ijzeren I-balken, onderling verbonden door dwarsdragers waarover een houten val (brugdek) is g..

Nijveensterkolk

Hoornsedijk 7
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving SCHUTSLUIS (1927) bestaande uit een bovensluishoofd, een benedensluishoofd en een schutkolk. De schutsluis heeft een langgere..

Wyk De Wyk

Rijksstraatweg 45
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1919 in opdracht van de heer G. Mesdag onder architectuur van K.P.C. de Bazel uit Bussum...

Villa in Art Nouveau-stijl

Rijksstraatweg 19
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA gebouwd in 1903 in opdracht van mevrouw Roelfsema in Art Nouveau-stijl. In 1949 werd het pand opgedeeld in twee woningen en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vervenersboerderij Voorm. vervenersboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Haren Gn

Foto's (1)