Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gorechtse boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Onnen

Boerderij

Zuidveld 11
9755TK Onnen (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1910 (herb. na brand)


Beschrijving van Gorechtse boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Gorechtse BOERDERIJ, herbouwd in 1910 na een brand. Sinds ongeveer dertig jaar is het pand alleen als woning in gebruik. De boerderij, gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, is onlangs gerestaureerd waarbij de schuur bij het woongedeelte is getrokken. De boerderij is gelegen aan de doorgaande weg van Haren naar Noordlaren. Links van de boerderij is een boomgaard. Een heg scheidt boomgaard en voortuin van de openbare weg. Omschrijving Gorechtse BOERDERIJ bestaande uit een voorhuis waar de hoofdschuur asymmetrisch achter is geplaatst. Het VOORHUIS is opgetrokken in een rode baksteen (deels oude baksteen van voor 1910) op een aangesmeerd trasraam. De kap met wolfeind, gedekt met een geglazuurde zwarte muldenpan, heeft strakke windveren, een gemetselde schoorsteen en een goot op klossen. De gevels worden geleed door H-vensters met bovenlicht met geplakt loodband, strek en houten onderdorpels. De voorgevel (oost) heeft drie H-vensters, waarvan één kortere, en twee zaadvensters met strek. In de zuidgevel twee H-vensters en de hoofdentree, bestaande uit een houten deur met kijkgat onder een bovenlicht. In de lage noordgevel met mastgoot een liggend venster en een klein venster, en een deur en een dubbel tweeruits venster in een iets teruggeplaatst deel van de gevel. De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en heeft een driezijdige kap met wolfeind en uilenbord tegen een rechte voorgevel. De kap is gedekt met golfplaat (niet origineel) over riet. De voorgevel, met houten beschot in de top, heeft dubbele deeldeuren met onderdeur en een klein gietijzeren rondboogvenster met roedenverdeling. De zuidgevel heeft drie halve ijzeren rondboogvensters; de noordgevel met muurankers is blind. In de later gewijzigde achtergevel (west) muurankers, een opgeklampte schuurdeur met rollaag, drie ijzeren rondboogvensters met roedenverdeling, een klein ijzeren roosvenster en een hoge dubbele schuurdeur (niet origineel) met strek. In het INTERIEUR van de drie vakken grote schuur is onder meer van belang: de houten sporenkap. Waardering Gorechtse boerderij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een Gorechtse boerderij uit 1910 - vanwege de sobere, doch verzorgde Ambachtelijk-traditionele bouwtrant - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid - vanwege de rustieke ligging aan de weg van Groningen naar Noordlaren (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513867
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gorechtse boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Onnen

Keuterij van het Westerwoldse type

Zuidveld 10
Onnen (Gemeente Haren)
Keuterij van het Westerwoldse type. Schuur met houten voorschot. In de woning zesruitsvensters.

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Dorpsweg 55
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS met SCHUUR gebouwd in 1903 in een Eclectische stijl. Het één verdieping hoge,..

Stookhut

Dorpsweg 55
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving De STOOKHUT (1903) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop donk..

Keuterij van het Westerwoldse type met bakhuis

Gieselgeer 3
Onnen (Gemeente Haren)
Keuterij van het Westerwoldse type; schuur met houten voorschot; in woongedeelte zesruitsvensters. Bakhuis.

Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen

Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg
Haren
Inleiding VIADUCT over de spoorlijn Groningen - Assen, gebouwd in 1920 na de aanleg van een rangeerterrein bij Onnen. Door de aanleg van he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gorechtse boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Onnen