Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tramwachthuisje annex transformatorgebouw in Haren Gn

Gebouw

Rijksstraatweg 326
9752CN Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Tramwachthuisje annex transformatorgebouw

Inleiding TRAMWACHTHUISJE annex TRANSFORMATORGEBOUW gebouwd in 1926 in opdracht van het P.E.B. (Provinciaal Electriciteitsbedrijf) Groningen in een regionale variant van de Amsterdamse School-stijl. Het tramwachthuisje werd opgericht nadat de Gemeentetram Groningen in 1921 de geëlectrificeerde tramlijn Groningen-Helpman via Haren doortrok tot de Punt. In het centrum van Haren aan de Rijksstraatweg by 226 werd omstreeks 1921 al een tramwachthuisje neergezet. De tram heeft tot 1939 door Haren gereden, toen werd hij vervangen door de bus. Tegenwoordig is het tramwachthuisje in gebruik als bushalte. Door de combinatie van tramwachthuisje en transformatorgebouw is het gebouw uniek voor de provincie Groningen. Het gebouwtje is gelegen op de hoek van de Rijksstraatweg en de Holsteinlaan, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Aan zowel de linker- als achterzijde is het gebouw omgeven door groen. Omschrijving TRAMWACHTHUISJE annex TRANSFORMATORGEBOUW op rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde afgeschuinde hoeken, is opgetrokken in bruine baksteen op een iets naar voren springend trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een plat dak; bakstenen fries dat naar boven toe terugspringt waartussen decoratieve loodslabben. Centraal in de voorgevel (oostzijde) een opening (oorspronkelijk twee deuren) waarboven in de fries een natuurstenen gevelsteen waarin `Tramhalte'. In de schuine zijden een niet-origineel staand venster (oorspronkelijk drieruits venster) onder rollaag. In de zuidgevel twee stalen deur met ijzeren gehengen onder rollaag. In de achtergevel (westzijde) drie staande dichtgezette vensters (oorspronkelijk glastegels) onder rollaag. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de wachtkamer de lichtgele tegellambrizering zowel aan de boven- als onderzijde afgewerkt met zwarte tegels, de rode tegelvloer, centraal in de achterwand een stalen deur met ijzeren gehengen die toegang verleent tot de trafo (Holstienslaan 3511) met aan weerszijden en houten bankje op ijzeren onderbouw. Waardering Tramwachthuisje annex transformatorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een tramwachthuisje annex transformatorgebouw uit 1926 in de provincie Groningen - vanwege de typerende vormgeving en detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als interieur - vanwege de uniciteit in de provincie Groningen - vanwege de opvallende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde - als herinnering aan de geëlectrificeerde tramlijn Groningen-Haren-De Punt (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513861
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tramwachthuisje annex transformatorgebouw in Haren Gn

Zunneke 't Zunneke

Rijksstraatweg 353
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1926 door architect M. de Vries Azn. uit Assen in een verstrakte regionale variant van ..

Villa in eclectische stijl met chaletstijl-elementen

Rijksstraatweg 348
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA (1898, Eclectische stijl) op nagenoeg rechthoekige plat..

Koetshuis

Rijksstraatweg 348
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Het KOETSHUIS (1898) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grij..

Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd

Lutsborgsweg 68
Haren Gn (Gemeente Haren)
Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd. Zesruitsvensters; lage zoldervensters. Bakhuis.

Eshof De Eshof, begraafplaats

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Uit drie delen bestaande algemene BEGRAAFPLAATS. Het oudste deel uit 1885 grenst aan de Rijksstraatweg en bestaat uit een rech..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tramwachthuisje annex transformatorgebouw in Haren Gn

Foto's (1)