Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tramwachthuisje in Haren Gn

Gebouw

Rijksstraatweg 226
9752CJ Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: verm. rond 1921 1921 verm. rond 1921


Beschrijving van Tramwachthuisje

Inleiding Voormalig TRAMWACHTHUISJE ontworpen in opdracht van de Gemeente Haren. Het huisje is waarschijnlijk omstreeks 1921 gebouwd, toen de Gemeentetram Groningen de geƫlektrificeerde tramlijn Groningen-Helpman via Haren doortrok tot de Punt. Een eind verderop aan de Rijksstraatweg, bij de Holsteinlaan, werd in 1927 een tramwachthuisje annex trafo neergezet. De tram heeft tot 1939 door Haren gereden, toen werd hij vervangen door de bus. Het huisje, dat met het huisje bij de Holsteinlaan, het enig overgebleven voorbeeld is van een tramwachthuisje in de provincie Groningen, wordt nu gebruikt als wachthuisje voor de bussen. Het huisje staat op een groenstrook gelegen tussen de Rijksstraatweg en de woningen aan de noordoostzijde ervan, vlak bij de afslag naar de Julianalaan. In 1960 is het gedeelte ten noordwesten van het wachthuisje opnieuw ingericht door de gemeente, die er een zitbank en rijwielstanders plaatste, afgeschermd door een beukenhaag. Omschrijving TRAMWACHTHUISJE op achthoekige plattegrond opgetrokken in hout. Het overkragende, achthoekige platte dak wordt ondersteund door houten consoles die overgaan in decoratief bewerkte hoekpilasters. Tussen de vier pilasters aan achterzijde (noordoost) houten panelen, tussen de vier pilasters aan de voorzijde (zuidwest) glasruiten binnen een houten paneel; in de korte zijde (noordwest) een deur met deurlicht; in de andere korte zijde (zuidoost) een glasruit binnen een houten paneel. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten bank tegen de achterwand met panelen en het plafond met board en houten latten. Waardering Voormalig tramwachthuisje van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een tramwachthuisje uit omstreeks de jaren twintig van de 20ste eeuw - als herinnering aan de tramlijn Groningen-Haren-De Punt - vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik - vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel het ex- als het interieur - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen - vanwege de oorspronkelijke ligging aan het deel van de Rijksstraatweg dat als beschermd gezicht is aangewezen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513860
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tramwachthuisje in Haren Gn

Lindenhof

Julianalaan 11
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA met aangebouwde GARAGE en HEK, gebouwd in 1931 in opdracht van de heer H.E. Oving, fabrieksdirecteur, onder architectuur va..

Nicolaaskerk

Rijksstraatweg 188
Haren
Herv.Kerk op ommuurd kerkhof. De kerk bestaat uit een eenbeukig schip en een overwelfd rechtgesloten koor, waarvan de sluitwand drie gedicht..

Nicolaaskerk, toren

Rijksstraatweg 188
Haren
Toren der Herv.Kerk. Zware onversneden opgaande toren sedert een restauratie in 1914 van een hoge spits voorzien, opgaand van vier topgevels..

Woonhuis in een bouwtrant verwant aan de Gooise landhuisstijl

Weg voor de Jagerskampen 3
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding WOONHUIS ontworpen in 1921 door het architectenduo Kuiler en Drewes uit Groningen in een bouwtrant verwant aan de Gooise landhuis..

Openbare lagere school met ommuurd schoolplein in een stijl verwant aan de Amsterdamse School

Kerkstraat 4
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding Openbare lagere SCHOOL met ommuurd SCHOOLPLEIN, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van architect J. B. Fels. Het gebouw verving een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tramwachthuisje in Haren Gn

Foto's (1)