Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen in Haren

Weg En Waterwerk

Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg
9479ZG Haren
Groningen

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen

Inleiding VIADUCT over de spoorlijn Groningen - Assen, gebouwd in 1920 na de aanleg van een rangeerterrein bij Onnen. Door de aanleg van het rangeerterrein (1916-1920) moest de verbindingsweg tussen de dorpen Onnen en Glimmen verdwijnen. De Nederlandse Spoorwegen beloofden de gemeente, om voor hun rekening, een nieuwe verbinding tot stand te brengen in de vorm van een viaduct. Dit werd in 1920 opengesteld. In 1954 werden in verband met elektrificatie de pijlers onder de brug met blokjes verhoogd. Verder hebben er geen wijzigingen meer plaatsgevonden. Het viaduct ligt ietwat achteraf aan het einde van de Viaductweg en vormt de verbinding tussen deze weg en de Gieselgeer naar Onnen. Omschrijving VIADUCT bestaande uit een onderbouw en een tweedelige bovenbouw. De onderbouw bestaat uit vier, zich verjongende gemetselde pilonen met natuurstenen afdekplaat waarop een betonblokje (1954), en twee gemetselde landhoofden met natuurstenen hoekstukken. De ijzeren bovenbouw bestaat uit een brugdek en een tweedelige overspanning. De rijvloer is samengesteld uit ijzeren dwars- en langsdragers met een geasfalteerd rijdek met aan weerszijden een iets verhoogd voetpad van houten dwarsbalken. De tweedelige overspanning bestaat uit een stalen vakwerkconstructie van geklonken profielbalken en twee brugleuningen met geklonken regels en stijlen, die aan de uiteinden van het viaduct een bocht naar buiten maken en het verbrede trottoir naast de oprit naar de brug markeren. Waardering Viaduct van geklonken staal van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een viaduct over een spoorlijn uit 1920 - als herinnering aan de aanleg van het rangeerterrein - vanwege de opvallende geklonken vakwerkconstructie - vanwege de typologische zeldzaamheid - vanwege de rustieke ligging en ruimtelijk-visuele relatie met de spoorlijn (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen in Haren

Keuterij van het Westerwoldse type met bakhuis

Gieselgeer 3
Onnen (Gemeente Haren)
Keuterij van het Westerwoldse type; schuur met houten voorschot; in woongedeelte zesruitsvensters. Bakhuis.

Sarrieshut Voorm. sarrieshut

Hoge Hereweg 5
Glimmen (Gemeente Haren)
Eenvoudig pand onder zadeldak tussen topgevels met vlechtingen langs de zijden. Schoorstenen boven de topgevels. Twee eenvoudige ingangen en..

Weltevreden 1 Weltevreden, landhuis

Rijksstraatweg 4
Glimmen (Gemeente Haren)
Welgelegen. Landhuis met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste smalle ingang in het midden van de voorgeve..

Weltevreden 2 Weltevreden, boerderij

Rijksstraatweg 5
Glimmen (Gemeente Haren)
Inleiding OLDAMBTSTERBOERDERIJ genaamd `Weltevreden' gebouwd in 1867 in een Eclectische en Chaletstijl met Ambachtelijk-traditionele elemen..

Manege opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken

Viaductweg 8
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving MANEGE opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken onder een flauw hellend asymmetrisch zadeldak met golfplaat (niet or..

Kaart & Routeplanner

Route naar Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen in Haren

Foto's (1)