Huize de Hondsrug (tot 1953: Huize De Kempenaar) in Haren Gn

Rijksstraatweg 240
9752CJ Haren Gn (gemeente Haren)

Architect: Gerhardus Knuttel Knuttel Gerhardus Knuttel

Beschrijving van Huize de Hondsrug (tot 1953: Huize De Kempenaar)

Inleiding VILLA, oorspronkelijk genaamd `Huize de Kempenaar', kreeg omstreeks 1953 de naam 'Huize de Hondsrug'. Het pand is gebouwd in 1913 door architect G. Knuttel in opdracht van Jhr. J. Burmania van Andringa de Kempenaer in een stijl waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen. Het pand is momenteel in gebruik als kantoorgebouw. In de loop der tijd is de indeling van de achtergevel enigszins gewijzigd. Onlangs is de schuur rechts achter vergroot in overeenkomstige stijl en werd een nieuwe deur in de voorgevel geplaatst. De schuur komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Het pand werd in 1987 en in 1994 intern verbouwd tot kantoor. De villa is gelegen op een ruim perceel met bomen rondom aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. In de tuin aan de voorzijde staan monumentale groene beuken en tamme kastanjes. Het terrein wordt ontsloten door een oprijlaan gelegen aan de rechterzijde. Zowel aan de voor- als achterzijde bevindt zich een bordes met gemetselde trappartij. Oorspronkelijk behoorde bij het buitenhuis aan de achterzijde nog een groot stuk grond, dat inmiddels is afgestaan voor nieuwbouw. Omschrijving De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond, met aan de linkerzijde een één verdieping hoog plat volume, is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een naar binnen gebogen afgeknot schilddak met leidekking; houten kroonlijst; goot op klossen; drie gemetselde hoge schoorstenen met kap; dakkapellen beëindigd met fronton, aan weerszijden leidekking waarin een vierruits venster, vier aan de voorzijde, één aan de linkerzijde (oorspronkelijk twee) en twee aan de rechterzijde; twee gemetselde gevelbanden. De gevels worden geleed door H-vensters met roedenverdeling onder een strek met natuurstenen sluitsteen en op de hoeken pilasters in blokmotief. De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (westzijde), dat wordt geleed door vier pilasters en beëindigd met een fronton waarin centraal een rond venster omlijst door een guirlande. De entree bestaat uit een niet-originele deur met zesruits bovenlicht (oorspronkelijk decoratieve roedenverdeling); aan weerszijden een H-venster. Boven de entree drie H-vensters waaronder een guirlande en waarboven decoratief metselwerk. Aan weerszijden van het risaliet vier samengestelde H-vensters. Het lage volume aan de linkerzijde wordt bekroond met een opengewerkte gemetselde balustrade; in de voorgevel een samengesteld driedelig H-venster. In de noordgevel van het lage volume een samengesteld H-venster en een niet-originele deur met zesruits bovenlicht. In het terugspringende geveldeel van het lage volume twee dichtgezette deuren met zesruits bovenlicht, twee kleine staande tweeruits vensters en een H-venster. In het risalerende geveldeel van het hoge volume twee openslaande houten deuren met roeden en bovenlichten met roeden. In het linker geveldeel een houten deur met bovenlicht met roeden, een staand tweeruits venster en een H-venster. In de achtergevel (oostzijde) rechts de nieuwe aanbouw (niet beschermd) en in de lage aanbouw een samengesteld driedelig H-venster en een gemetselde koekkoek waarin drie vierruits keldervensters. Centraal in de achtergevel van het hoge volume een vijfzijdige risaliet beëindigd met een niet-originele bakstenen borstwering waarachter een niet-originele dakkapel; op de begane grond aan de voorzijde twee openslaande houten terrasdeuren met roedenverdeling met zij- en bovenlichten waarin decoratieve roedenverdeling, waarboven een samengesteld H-venster; in de schuine zijden een H-venster met in het bovenlicht decoratieve roeden waarboven een H-venster. Aan de rechterzijde van het risaliet op de begane grond een H-venster en een niet-origineel H-venster en paneeldeur, waaronder een tweedelig en een vierruits keldervenster elk in een gemetselde koekkoek. Aan de linkerzijde van het risaliet een niet-originele brandtrap, een nieuw en twee originele staande tweeruits vensters, waarboven een nieuw zesdelig venster (oorspronkelijk H-venster); een niet-origineel geveldeel doorgetrokken boven de gootlijst waarin een niet-origineel liggend venster. In de zuidgevel in het naar voren springende linker geveldeel een risaliet waarin twee samengestelde H-vensters. In het terugspringende rechter geveldeel in het middenrisaliet omlijst door pilasters een niet-originele deur met tweedelig bovenlicht met roeden, waarboven een samengesteld H-venster. Aan weerszijden van het risaliet een staand zesruits venster en een H-venster; links van de entree een gevelsteen waarin gegraveerd het bouwjaar en de naam van de opdrachtgever. Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking. Waardering Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een villa uit 1913 waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen - vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de rustieke en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)