Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinhuis in rode baksteen in Haren Gn

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 32
9752AE Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Tuinhuis in rode baksteen

Omschrijving TUINHUIS (1936) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop rode Hollandse pannen. In de topgevel aan de voorzijde (westgevel) twee openslaande houten deuren waarin glas met zijlichten; aan weerszijden twee staande vensters waarin diagonaal glas-in-lood waarvoor een rechthoekige gemetselde bloembak; beschoten top waarin de niet-originele tekst Los Rabo Nas. In de noordgevel een tweedelig staand venster. In de topgevel aan de achterzijde (oostgevel) een staand venster. In de zuidgevel een tweedelig staand venster; aan deze zijde de niet-originele aanbouw (niet beschermd). In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten vloer en aan weerszijden van het venster in de achtergevel de houten kastjes waarin glas-in-lood en de houten kastjes aan de onderzijde van het venster. Waardering Tuinhuisje van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een tuinhuis uit 1936 in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving - vanwege de bijzondere interieuronderdelen - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk en functionele relatie met de villa (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513845
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinhuis in rode baksteen in Haren Gn

Villa in Engelse landhuisstijl met aangebouwde garage

Rijksstraatweg 32
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VILLA met aangebouwde GARAGE (1932) in Engelse landhuisstijl. De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoe..

Villa in landhuisstijl met elementen van de Delftse School

Dilgtweg 6
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VILLA opgetrokken in een gesinterde donkerrode baksteen in kettingverband onder een schilddak gedekt met riet. Het dak heeft e..

Garage/bergplaats met rieten schilddak

Dilgtweg 6
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving GARAGE/BERGPLAATS opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een gesinterde donkerrode baksteen in kettingverband onder ee..

Villa in Art Nouveau-stijl

Rijksstraatweg 19
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA gebouwd in 1903 in opdracht van mevrouw Roelfsema in Art Nouveau-stijl. In 1949 werd het pand opgedeeld in twee woningen en..

Villa met aangebouwde garage en gastenverblijf, in een aan de Delftse School verwante stijl

Rijksstraatweg 17
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VILLA met aanbouwde GARAGE middels een HALS verbonden met de villa en GASTENVERBLIJF middels een niet-originele hals (niet bes..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinhuis in rode baksteen in Haren Gn