Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuin in een gemengde tuinstijl in Haren Gn

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 17
9752AA Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1930 en 1943
Architect: J. Vroom Vroom J. Vroom


Beschrijving van Tuin in een gemengde tuinstijl

Omschrijving De langgerekte terrasvormige TUIN, aangelegd in 1930 en 1943 in een gemengde tuinstijl, is omhaagd en wordt aan de noordwestzijde afgesloten middels een gemetselde tuinmuur die trapsgewijs afloopt. Aan de achterzijde staat links het tuinhuis waarvoor een zandbak en rechts de nieuwe schuur (niet beschermd). De tuin is opgebouwd rondom een centrale zichtas die begint vanaf het bordes van de villa. Voor het bordes ligt een terras dat middels een drie treden hoge gemetselde stoep naar de tuin leidt. Een pad van flagstones loopt naar de centraal in de zichtas gelegen niervormige vijver met gemetselde wanden. De vijver ligt in een gazon met aan weerszijden een treurwilg en taxussen. In het gazon liggen perken en bomen met rondom paden van flagstones, gravel en grind. Aan de achterzijde opent de beukenhaag zich naar het achterliggende landschap. Aan de voorzijde ligt rechts een geometrisch aangelegde tuin. Waardering Tuin van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een tuin uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in gemengde tuinstijl - vanwege de bijzondere vormgeving - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - als opvallend voorbeeld van het oeuvre van tuinarchitect J. Vroom - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere complexonderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuin in een gemengde tuinstijl in Haren Gn

Villa met aangebouwde garage en gastenverblijf, in een aan de Delftse School verwante stijl

Rijksstraatweg 17
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VILLA met aanbouwde GARAGE middels een HALS verbonden met de villa en GASTENVERBLIJF middels een niet-originele hals (niet bes..

Tuinhuis met aangekapte bergplaats

Rijksstraatweg 17
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving TUINHUIS met aangekapte BERGPLAATS (1943) op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft beschoten gevels op een roodbakstenen tra..

Villa in Art Nouveau-stijl

Rijksstraatweg 19
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA gebouwd in 1903 in opdracht van mevrouw Roelfsema in Art Nouveau-stijl. In 1949 werd het pand opgedeeld in twee woningen en..

Villa in Engelse landhuisstijl met aangebouwde garage

Rijksstraatweg 32
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VILLA met aangebouwde GARAGE (1932) in Engelse landhuisstijl. De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoe..

Tuinhuis in rode baksteen

Rijksstraatweg 32
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving TUINHUIS (1936) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt d..

Kaart & Routeplanner