Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Filtergebouw waterleidingbedrijf in Haren Gn

Nijverheid Industrie

Oosterweg 107
9751PD Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Filtergebouw waterleidingbedrijf

Omschrijving Drie bouwlagen hoog, geheel onderkelderd FILTERGEBOUW opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in gepleisterd beton, gestort door de Hollandsche Maatschappij tot het maken van werken in gewapend beton te 's Gravenhage. Op het platte dak bevinden zich vier luchtkappen gedekt met golfplaat en op de noordwesthoek een kleine extra verdieping met plat dak, stalen deur en acht dubbele gevelopeningen met draadglas. De westgevel heeft een van de grond af gestorte betonnen ontluchtingspijp op vierkante grondslag, die boven het dak uitsteekt met natuurstenen afdekplaat, een rooster en een buishekje. De gevels worden geleed door betonnen lisenen met op de beide verdiepingen dubbele, staande gevelopeningen met lamellen van glas om de wind door te kunnen laten en op de begane grond iets kortere, dubbele gevelopeningen deels met lamellen van glas en deels met draadglas. De beide kopgevels (oost en west) hebben op de begane grond een stalen deur. De achtergevel (zuid) heeft op de tweede verdieping twee stalen deuren met bovenlicht met draadglas en betonnen balkon zonder hek. Aan deze gevel bevindt zich een twee bouwlagen hoge aanbouw (niet origineel). In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de oorspronkelijke indeling in reinwaterkelder, vier nafilters, vier voorfilters en helemaal bovenin de spoelbak. De houten blinden voor de gevelopeningen, en het buizensysteem. Waardering Filtergebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een in beton gestort filtergebouw uit 1911 - als voorbeeld van een gebouw gestort door de Hollandse Maatschappij tot het maken van werken in gewapend beton, 's Gravenhage - vanwege de functionele, strakke vormgeving - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het pompgebouw - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513829
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Filtergebouw waterleidingbedrijf in Haren Gn

Machinegebouw waterleidingbedrijf

Oosterweg 107
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Deels onderkelderd MACHINEGEBOUW opgetrokken in een roodbruine baksteen op een iets uitspringend trasraam van klinkers afgezet..

Uilennest Het Uilennest

Stationsweg 20
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA met TOEGANGSPIJLERS ontworpen in 1928 door architect J.A. Boer uit Groningen in een stijl verwant aan de Amsterdamse School..

Huis de Wolf 't Huis de Wolf, koetshuis/dienstwoning

Rijksstraatweg 74
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Het deels onderkelderde KOETSHUIS annex DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1892 in een stijl waar..

Huis de Wolf 't Huis de Wolf

Rijksstraatweg 76
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1892 in een stijl waar..

Openbare lagere school met ommuurd schoolplein in een stijl verwant aan de Amsterdamse School

Kerkstraat 4
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding Openbare lagere SCHOOL met ommuurd SCHOOLPLEIN, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van architect J. B. Fels. Het gebouw verving een..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)