Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Machinegebouw waterleidingbedrijf in Haren Gn

Nijverheid Industrie

Oosterweg 107
9751PD Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Machinegebouw waterleidingbedrijf

Omschrijving Deels onderkelderd MACHINEGEBOUW opgetrokken in een roodbruine baksteen op een iets uitspringend trasraam van klinkers afgezet met een geglazuurde rollaag. Het zadeldak dat gedekt is met een rode kruispan, heeft twee hoge gemetselde schoorstenen op het zijvlak, een goot op houten klossen en strakke windveren; in zowel het oostelijk als het westelijk dakvlak vier houten dakkapellen met plat dak en een dubbel tweeruits venster. De beide zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen, waartussen zich vijf keer twee grote staande vensters met roedenverdeling en natuurstenen onderdorpels bevinden onder een strek. De voor- en achtergevel hebben een klimmend fries. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (noord) en bestaat uit een dubbele houten deur onder een anderhalfsteens rollaag; boven de entree een dubbel zesruits venster onder getoogde tweeruits bovenlichten; aan weerszijden van de entree een dubbel zesruits venster onder een anderhalfsteens rollaag; deze gehele entreepartij wordt samengevat onder een segmentboog. De achtergevel heeft dezelfde indeling, alleen is de dubbele deur vervangen door een dubbel zesruits venster. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de beschoten kap met ijzeren Polonceau-spanten, de zes cilinder motor van Stork & Co, Holland met pomp uit 1932. Waardering Machinegebouw uit 1911 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een machinegebouw bij een waterleidingbedrijf uit 1911 - vanwege de verzorgde, functionele vormgeving - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele samenhang met het filtergebouw en de andere gebouwen op het terrein - vanwege de rustieke ligging achteraf vlakbij de spoorlijn Groningen-Assen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Machinegebouw waterleidingbedrijf in Haren Gn

Filtergebouw waterleidingbedrijf

Oosterweg 107
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Drie bouwlagen hoog, geheel onderkelderd FILTERGEBOUW opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in gepleisterd beton, gestor..

Uilennest Het Uilennest

Stationsweg 20
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA met TOEGANGSPIJLERS ontworpen in 1928 door architect J.A. Boer uit Groningen in een stijl verwant aan de Amsterdamse School..

Huis de Wolf 't Huis de Wolf, koetshuis/dienstwoning

Rijksstraatweg 74
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Het deels onderkelderde KOETSHUIS annex DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1892 in een stijl waar..

Huis de Wolf 't Huis de Wolf

Rijksstraatweg 76
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1892 in een stijl waar..

Openbare lagere school met ommuurd schoolplein in een stijl verwant aan de Amsterdamse School

Kerkstraat 4
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding Openbare lagere SCHOOL met ommuurd SCHOOLPLEIN, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van architect J. B. Fels. Het gebouw verving een..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)