Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Filtergebouw in gewapend beton en rode baksteen, afgedekt met aarde en gras in Onnen

Nijverheid Industrie

Waterleidingweg 8
9755TN Onnen (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1943


Beschrijving van Filtergebouw in gewapend beton en rode baksteen, afgedekt met aarde en gras

Omschrijving Deels onder de grond gebouwd FILTERGEBOUW opgetrokken in gewapend beton en rode baksteen, en afgedekt met een dikke laag aarde waar gras op groeit. De gevels worden geleed door staande stalen kozijnen met een horizontale roede. Voor de kozijnen is gaas gespannen. Het in 1943 gereed gekomen gebouw heeft aan alle vier zijden een overkapping steunend op betonnen pijlers op een verhoogd terras tussen twee gemetselde wanden, die buiten de overkapping overgaan in een hellend muurtje met vlechtwerk. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (zuid) en bestaat uit dubbele aluminium deuren (niet origineel) in een (onder de overkapping) iets uitgebouwd bakstenen gedeelte met aan weerszijden twee staande vensters. Een decoratieve beklinkerde vloer tussen twee hoger gelegen, ommuurde terrassen leidt naar de entree; aan beide zijden verleent een gemetselde trapje (drie treden) toegang tot de met klinker bestrate terrassen. Voor de entree ondersteunen twee gemetselde pijlers de overkapping. De noordzijde heeft in het midden een boven en buiten de overkapping uitstekend bakstenen deel met aan de noordzijde twee enkele stalen deuren en een dubbele aluminium deur onder een betonlatei, en vier staande tweeruits stalen vensters (waarvan één later is dichtgezet), eveneens met betonlatei. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de originele indeling met buizenkelder en reinwaterkelders, bedieningsbordes en voor- en nafilters. Waardering Filtergebouw uit 1943 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een filtergebouw uit 1943 - de (on)opvallende vormgeving als bunker - de aarden afdekking - de gaafheid van zowel het ex- als het interieur - de functionele relatie met de andere gebouwen op het terrein (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513826
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Filtergebouw in gewapend beton en rode baksteen, afgedekt met aarde en gras in Onnen

Pompgebouw in een stijl verwant aan de Delftse School

Waterleidingweg 8
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving POMPGEBOUW bestaande uit een hoofdgebouw met twee vleugels, opgetrokken in een aan de Delftse School verwante stijl, in een ro..

Dienstwoning voor de eerste machinist in een stijl verwant aan de Delftse School

Waterleidingweg 4
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving DIENSTWONING, oorspronkelijk voor de eerste machinist, gebouwd in een aan de Delftse School verwante stijl in 1934. De woning ..

Dienstwoning voor de tweede machinist in een stijl verwant aan de Delftse School

Waterleidingweg 6
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving DIENSTWONING, oorspronkelijk voor de tweede machinist, gebouwd in een aan de Delftse School verwante stijl in 1934. De woning ..

Keuterij van het Westerwoldse type

Zuidveld 10
Onnen (Gemeente Haren)
Keuterij van het Westerwoldse type. Schuur met houten voorschot. In de woning zesruitsvensters.

Gorechtse boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Zuidveld 11
Onnen (Gemeente Haren)
Inleiding Gorechtse BOERDERIJ, herbouwd in 1910 na een brand. Sinds ongeveer dertig jaar is het pand alleen als woning in gebruik. De boerd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)