Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning voor de eerste machinist in een stijl verwant aan de Delftse School in Onnen

Woonhuis

Waterleidingweg 4
9755TN Onnen (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Dienstwoning voor de eerste machinist in een stijl verwant aan de Delftse School

Omschrijving DIENSTWONING, oorspronkelijk voor de eerste machinist, gebouwd in een aan de Delftse School verwante stijl in 1934. De woning is opgetrokken in een rode baksteen met een trasraam en een fries van gesinterde klinkers. Het zadeldak tussen twee uitkragende topgevels met decoratieve rollaag van gesinterde baksteen, is gedekt met een grijze Gotische pan en is voorzien van een goot op klossen en twee gemetselde schoorstenen. De vensters zijn staand, met rollaag van gesinterde steen aan boven- en onderzijde. In de voorgevel (oost) de hoofdentree, bestaande uit een rondboogvormige gelakte deur met kijkgat onder een driezijdig afgesloten bovenlicht met blank glas-in-lood en rollaag, en een halfrond gemetselde stoep. Rechts van de entree een keldervenster, een klein dubbel en een klein enkel venster en links van de entree één venster; boven de entree in het dakvlak een platte houten dakkapel met dubbel venster. De zuidgevel heeft een breder venster tussen twee smallere vensters, waartussen deels doorgetrokken trasraamklinkers; in de topgevel een venster met decoratieve rollaag aan de onderzijde, tussen twee kortere vensters. De westgevel heeft een enkel venster, een breder venster tussen twee smallere vensters en een dubbel venster; in het dakvlak een platte dakkapel met drie ramen. De noordgevel heeft één venster; in de topgevel een smaller venster tussen twee bredere vensters. Een platte, lage hals (niet origineel) verbindt het huis met een kleine dwarsgeplaatste SCHUUR. De schuur heeft met hout beschoten gevels op een trasraam van gesinterde klinkers. Het zadeldak is gedekt met een grijze Gotische pan. Alleen in de noordgevel een liggend drieruits venster. Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming. Waardering Dienstwoning van eerste machinist van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een dienstwoning uit 1934 bij een pompstation - vanwege de sobere, verzorgde vormgeving verwant aan de Delftse School - vanwege de gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het pompgebouw en de andere dienstwoning - vanwege de beeldbepalende ligging op het terrein, bij het open polderlandschap (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513825
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning voor de eerste machinist in een stijl verwant aan de Delftse School in Onnen

Pompgebouw in een stijl verwant aan de Delftse School

Waterleidingweg 8
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving POMPGEBOUW bestaande uit een hoofdgebouw met twee vleugels, opgetrokken in een aan de Delftse School verwante stijl, in een ro..

Filtergebouw in gewapend beton en rode baksteen, afgedekt met aarde en gras

Waterleidingweg 8
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving Deels onder de grond gebouwd FILTERGEBOUW opgetrokken in gewapend beton en rode baksteen, en afgedekt met een dikke laag aarde..

Dienstwoning voor de tweede machinist in een stijl verwant aan de Delftse School

Waterleidingweg 6
Onnen (Gemeente Haren)
Omschrijving DIENSTWONING, oorspronkelijk voor de tweede machinist, gebouwd in een aan de Delftse School verwante stijl in 1934. De woning ..

Keuterij van het Westerwoldse type

Zuidveld 10
Onnen (Gemeente Haren)
Keuterij van het Westerwoldse type. Schuur met houten voorschot. In de woning zesruitsvensters.

Gorechtse boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Zuidveld 11
Onnen (Gemeente Haren)
Inleiding Gorechtse BOERDERIJ, herbouwd in 1910 na een brand. Sinds ongeveer dertig jaar is het pand alleen als woning in gebruik. De boerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning voor de eerste machinist in een stijl verwant aan de Delftse School in Onnen

Foto's (1)