Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sassenhein, standbeeld van Henk Aalderink in Haren Gn

Overig

Lutsborgsweg 53
9752VT Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Sassenhein, standbeeld van Henk Aalderink

Omschrijving Betonnen STANDBEELD (1923) van Hein Aalderink leunend op een stok, op een hoge betonnen zuilachtige sokkel. De sokkel is opgebouwd uit een vierkante plint waarop een achtzijdige zuil met achthoekig halfrond kapiteel; in de voorzijde gegraveerd `Aan Hein Aalderink, aangeboden door de leden op zijn 70-sten geboortedag 19 maart 1923'; in de rechterzijde `Geboortedag herdacht 19 maart 1953'; aan de achterzijde op de plint `Witte en Zonen Groningen'. Waardering Standbeeld van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een standbeeld uit 1923 in de provincie Groningen - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid - vanwege de historische relatie met de overige onderdelen van het visvijvercomplex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513821
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Standbeeld van Hein Aalderink bij het paviljoen

Sassenhein is een particulier natuurgebied in de gemeente Haren. Het gebied bestaat uit twee plassen, de Noord- en de Zuidplas. Bij de Noordplas staat een paviljoen. De meertjes zijn vooral geliefd bij vissers en natuurliefhebbers.

Verklaring van de naam

De naam is afgeleid van de namen van de eerste eigenaar van de plassen en van het paviljoen Hein Aalderink en zijn vrouw Saskia (Sas(kia) en Hein → Sassenhein). Het gebied heeft de naam gekregen als eerbetoon voor het streven van de twee voor het behoud ervan. Bij het paviljoen staat een beeld van Hein Aalderink. Omdat de naam lijkt op die van Sassenheim wordt hij nog al eens verkeerd uitgesproken.

Sassenhein in 2009
Het paviljoen van Sassenhein

De visvijvers waren oorspronkelijk petgaten, die door Aalderink werden gekocht en bestemd voor de vissport. Bij zijn overlijden in 1939 liet hij het bezit na aan een stichting met de uitdrukkelijke bepaling dat de visplassen en de accommodaties niet vervreemd mochten worden. Uiteindelijk leidde dit tot grote financiële problemen, omdat er onvoldoende financiële middelen waren voor het onderhoud en de exploitatie. Er was een statutenwijziging nodig om het paviljoen te kunnen verkopen. In oktober 2011 kon het gebouw verkocht worden aan een horeca-exploitant en met de opbrengst konden de opgelopen schulden worden weggewerkt.[1]

Externe links


Monumenten in de buurt van Sassenhein, standbeeld van Henk Aalderink in Haren Gn

Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1922 in Chaletstijl. Het pand is opgetrokken i..

Sassenhein, visvijver

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VISVIJVER (1909), oorspronkelijk veenpet, op rechthoekige plattegrond met aarden wallen; vernieuwde houten en betonnen steiger..

Sassenhein, paviljoen in chaletstijl

Lutsborgsweg 51
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Het één verdieping hoge PAVILJOEN op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1938 in Chaletstijl. Het paviljoen heeft beschot..

Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd

Lutsborgsweg 68
Haren Gn (Gemeente Haren)
Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd. Zesruitsvensters; lage zoldervensters. Bakhuis.

Stookhut

Lutsborgsweg 69
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving STOOKHUT, vermoedelijk uit 1901, opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak met nokschoorsteen , gedekt met een rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sassenhein, standbeeld van Henk Aalderink in Haren Gn

Foto's (1)