Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sassenhein, paviljoen in chaletstijl in Haren Gn

Overig

Lutsborgsweg 51
9752VT Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Sassenhein, paviljoen in chaletstijl

Omschrijving Het één verdieping hoge PAVILJOEN op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1938 in Chaletstijl. Het paviljoen heeft beschoten gevels en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop oranje Friese golfpannen; houten goot op klossen; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door liggende samengestelde vensters. In de terugspringende voorgevel (zuidwestzijde) vensters (roeden verdwenen) met aan de boven en onderzijde houten beschot; centraal twee openslaande houten paneeldeuren. Voor de gevel een veranda die rust op houten palen die in het water staan; het dak wordt gedragen door zes houten pijlers; houten balustrade; houten vloer. Op het dak een beschoten dakkapel onder zadeldak waarin een wijzerplaat. In de topgevel aan de noordwestzijde links een driedelig vierruits venster. Rechts een driedelig venster (roeden verdwenen) en een niet-originele deur. In de achtergevel (noordoostzijde) links een liggend tweedelig venster (drieruits). Rechts de niet-originele aanbouw. De entree bevindt zich rechts in de topgevel aan de zuidoostzijde en bestaat uit een houten paneeldeur waarin een vierruits venster met vierruits zijlichten; twee treden hoge stoep. Links van de entree een niet-originele deur en een liggend vierdelig vierruits venster. Rechts van de entree een niet-origineel venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten spantconstructie, de beschoten kap, de beschoten wanden, de bar van houten panelen met koperen balustrade en de prijzenkast van hout en glas. Waardering Paviljoen van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een paviljoen uit 1938 in de provincie Groningen in Chaletstijl - vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur - vanwege de rustieke en bijzondere ligging - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het visvijvercomplex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513819
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Standbeeld van Hein Aalderink bij het paviljoen

Sassenhein is een particulier natuurgebied in de gemeente Haren. Het gebied bestaat uit twee plassen, de Noord- en de Zuidplas. Bij de Noordplas staat een paviljoen. De meertjes zijn vooral geliefd bij vissers en natuurliefhebbers.

Verklaring van de naam

De naam is afgeleid van de namen van de eerste eigenaar van de plassen en van het paviljoen Hein Aalderink en zijn vrouw Saskia (Sas(kia) en Hein → Sassenhein). Het gebied heeft de naam gekregen als eerbetoon voor het streven van de twee voor het behoud ervan. Bij het paviljoen staat een beeld van Hein Aalderink. Omdat de naam lijkt op die van Sassenheim wordt hij nog al eens verkeerd uitgesproken.

Sassenhein in 2009
Het paviljoen van Sassenhein

De visvijvers waren oorspronkelijk petgaten, die door Aalderink werden gekocht en bestemd voor de vissport. Bij zijn overlijden in 1939 liet hij het bezit na aan een stichting met de uitdrukkelijke bepaling dat de visplassen en de accommodaties niet vervreemd mochten worden. Uiteindelijk leidde dit tot grote financiële problemen, omdat er onvoldoende financiële middelen waren voor het onderhoud en de exploitatie. Er was een statutenwijziging nodig om het paviljoen te kunnen verkopen. In oktober 2011 kon het gebouw verkocht worden aan een horeca-exploitant en met de opbrengst konden de opgelopen schulden worden weggewerkt.[1]

Externe links


Monumenten in de buurt van Sassenhein, paviljoen in chaletstijl in Haren Gn

Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1922 in Chaletstijl. Het pand is opgetrokken i..

Sassenhein, visvijver

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VISVIJVER (1909), oorspronkelijk veenpet, op rechthoekige plattegrond met aarden wallen; vernieuwde houten en betonnen steiger..

Sassenhein, standbeeld van Henk Aalderink

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Betonnen STANDBEELD (1923) van Hein Aalderink leunend op een stok, op een hoge betonnen zuilachtige sokkel. De sokkel is opgeb..

Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd

Lutsborgsweg 68
Haren Gn (Gemeente Haren)
Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd. Zesruitsvensters; lage zoldervensters. Bakhuis.

Stookhut

Lutsborgsweg 69
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving STOOKHUT, vermoedelijk uit 1901, opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak met nokschoorsteen , gedekt met een rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sassenhein, paviljoen in chaletstijl in Haren Gn

Foto's (1)