Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl in Haren Gn

Woonhuis

Lutsborgsweg 53
9752VT Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1922
Architect: M.G. Eelkema Eelkema M.G. Eelkema


Beschrijving van Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl

Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1922 in Chaletstijl. Het pand is opgetrokken in rode baksteen met aan de bovenzijde houten beschot en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop oranje Friese golfpannen; goot op houten klossen; gemetselde schoorsteen centraal op de nok; decoratieve houten windveren. De gevels worden geleed door vensters met een decoratieve getande houten omlijsting. Centraal in de terugliggende voorgevel (westzijde) twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met drieruits zijlichten; links een niet-origineel venster (oorspronkelijk twee openslaande deuren); rechts een driedelig liggend venster. Voor de gevel een veranda die rust op houten palen die in het water staan; het dak wordt gedragen door vier houten pijlers; houten balustrade; houten vloer; aan weerszijden is de bovenkant beschoten. In de topgevel aan de noordzijde een houten deur waarin een lang staand venster met houten omlijsting aan de bovenzijde getand; niet-originele stoep. Rechts van de entree een niet-origineel venster en in de top een niet-origineel driedelig venster (oorspronkelijk deur met zijlichten). In de achtergevel (oostzijde) links de niet-beschermde platte aanbouw. Centraal een naar voren springende platte aanbouw met aan de voorzijde de entree. De entree bestaat uit een houten deur waarin een lang staand venster en waarvoor een drie treden hoge stoep; links van de deur een klein staand venster. In de gevel boven de aanbouw een liggend driedelig venster met decoratieve roedenverdeling. Rechts in de achtergevel een tweedelig liggend venster met decoratieve roedenverdeling. In de topgevel aan de zuidzijde twee tweedelige staande vensters en in de top een liggend tweedelig venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren en de houten trap. Waardering Dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een dienstwoning behorende bij een visclub uit 1922 in de provincie Groningen in Chaletstijl - vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect M.G. Eelkema - vanwege de opvallende en rustieke ligging - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het visvijvercomplex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513818
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Standbeeld van Hein Aalderink bij het paviljoen

Sassenhein is een particulier natuurgebied in de gemeente Haren. Het gebied bestaat uit twee plassen, de Noord- en de Zuidplas. Bij de Noordplas staat een paviljoen. De meertjes zijn vooral geliefd bij vissers en natuurliefhebbers.

Verklaring van de naam

De naam is afgeleid van de namen van de eerste eigenaar van de plassen en van het paviljoen Hein Aalderink en zijn vrouw Saskia (Sas(kia) en Hein → Sassenhein). Het gebied heeft de naam gekregen als eerbetoon voor het streven van de twee voor het behoud ervan. Bij het paviljoen staat een beeld van Hein Aalderink. Omdat de naam lijkt op die van Sassenheim wordt hij nog al eens verkeerd uitgesproken.

Sassenhein in 2009
Het paviljoen van Sassenhein

De visvijvers waren oorspronkelijk petgaten, die door Aalderink werden gekocht en bestemd voor de vissport. Bij zijn overlijden in 1939 liet hij het bezit na aan een stichting met de uitdrukkelijke bepaling dat de visplassen en de accommodaties niet vervreemd mochten worden. Uiteindelijk leidde dit tot grote financiële problemen, omdat er onvoldoende financiële middelen waren voor het onderhoud en de exploitatie. Er was een statutenwijziging nodig om het paviljoen te kunnen verkopen. In oktober 2011 kon het gebouw verkocht worden aan een horeca-exploitant en met de opbrengst konden de opgelopen schulden worden weggewerkt.[1]

Externe links


Monumenten in de buurt van Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl in Haren Gn

Sassenhein, visvijver

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving VISVIJVER (1909), oorspronkelijk veenpet, op rechthoekige plattegrond met aarden wallen; vernieuwde houten en betonnen steiger..

Sassenhein, standbeeld van Henk Aalderink

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Betonnen STANDBEELD (1923) van Hein Aalderink leunend op een stok, op een hoge betonnen zuilachtige sokkel. De sokkel is opgeb..

Sassenhein, paviljoen in chaletstijl

Lutsborgsweg 51
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Het één verdieping hoge PAVILJOEN op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1938 in Chaletstijl. Het paviljoen heeft beschot..

Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd

Lutsborgsweg 68
Haren Gn (Gemeente Haren)
Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd. Zesruitsvensters; lage zoldervensters. Bakhuis.

Stookhut

Lutsborgsweg 69
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving STOOKHUT, vermoedelijk uit 1901, opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak met nokschoorsteen , gedekt met een rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl in Haren Gn

Foto's (1)