Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Manege opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken in Haren Gn

Overig

Viaductweg 8
9751HR Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1932 1937 (aanbouw)
Architect: A.J. Feberwee Feberwee A.J. Feberwee


Beschrijving van Manege opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken

Omschrijving MANEGE opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken onder een flauw hellend asymmetrisch zadeldak met golfplaat (niet origineel), goot op klossen en strakke windveren. De hoofdentree tot het gebouw bevindt zich rechts in de oostgevel en bestaat uit dubbele glasdeuren tussen twee zijlichten; links van de entree een vensterreeks bestaande uit zeven ramen onder een houten latei die doorloopt boven de entree, een dubbele rondboogdeur met twee rondboog deurlichten en een zevendelig hoekvenster met vier ramen aan de oostzijde en drie aan de zuidzijde, met in de twee hoekramen decoratieve roedenverdeling. In de topgevel van de oostgevel een houten vensterreeks met onder zes en boven vier ramen, en een samengesteld tweeruits venster. De zuidgevel wordt is voorzien van een reeks houten luiken, deels tweedelig met boven- en onderluik, deels alleen een bovenluik, waarachter zich de stallen bevinden; onder de dakgoot tien staande vensters. Naast de zuidgevel een jongere houten schuur met open aankapping die buiten de bescherming valt. De noordgevel heeft bovenin de gevel vier vensterreeksen, elk bestaande uit zes smalle ramen (boven drie en onder drie). Aan de noordgevel bevindt zich een platte, in rode baksteen opgetrokken aanbouw (1937) met gemetselde lisenen en vijf liggende houten vensters onder de daklijst; in de westzijde openslaande deuren; de hoekpartij van de aanbouw is van hout en heeft aan de noordzijde een tweeruits venster en aan de oostzijde een schuifdeur met deurlichten bovenin en een liggend venster. De aanbouw gaat over in een luifel steunend op een dwarsbalk met houten pilaren, waarachter een houten wand met vijf tweedelige houten staldeuren en een aantal liggende vensters. De westgevel heeft openslaande deuren onder een bovenlicht en in de topgevel een deels dichtgezette vensterreeks. Aan de westgevel een later toegevoegde open aankapping die buiten de bescherming valt. In het INTERIEUR, dat nog de oorspronkelijke indeling heeft, zijn onder meer van belang: de manege met houten vakwerkspanten en een vloer van zand; de houten paardenstallen in de zuidzijde; de houten tribune. Waardering Manege van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een manege uit 1932 - vanwege de opvallende vormgeving in hout - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de bijbehorende paardenstal - vanwege de typologische zeldzaamheid - vanwege de kenmerkende ligging achteraf aan de Viaductweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513815
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Manege opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken in Haren Gn

Paardenstal met lichtkap

Viaductweg 8
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving PAARDENSTAL uit 1935 opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak met lichtkap met houten vensterreeksen. Het dak dat b..

Dobbe De Dobbe

Rijksstraatweg 381
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde VILLA met aangebouwde GARAGE op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in ..

Dobbe De Dobbe, hekpijlers

Rijksstraatweg 381
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Ter weerszijden van de oprijlaan twee gemetselde HEKPIJLERS, afgedekt met natuursteen, waarop de naam 'De Dobbe' Hekpijlers ..

Woonhuis met aangebouwde schuur en garage in een regionale variant van de Amsterdamse School-stijl

Rijksstraatweg 377
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR en GARAGE ontworpen in 1927 door architect K. Zevenberg uit Bedum in een regionale variant van de..

Weltevreden 1 Weltevreden, landhuis

Rijksstraatweg 4
Glimmen (Gemeente Haren)
Welgelegen. Landhuis met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste smalle ingang in het midden van de voorgeve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Manege opgetrokken uit deels gepotdekselde houten planken in Haren Gn

Foto's (1)