Nijveensterkolk in Haren Gn

Hoornsedijk 7
9752XJ Haren Gn (gemeente Haren)

Beschrijving van Nijveensterkolk

Omschrijving SCHUTSLUIS (1927) bestaande uit een bovensluishoofd, een benedensluishoofd en een schutkolk. De schutsluis heeft een langgerekte schutkolk met betonnen sluiswanden waarop ijzeren bolders met kettingen en waarin een tweetal houten puntdeuren. Op de houten puntdeuren een loopbrug met leuning van geklonken ijzeren profielen en een ijzeren bedieningsmechanisme; aan de oostzijde één schotbalksponning en aan de westzijde twee; aan de westzijde een steen waarin het bouwjaar 1927 is gegraveerd. Waardering Schutsluis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een schutsluis met betonnen wanden uit 1927 in de provincie Groningen - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele relatie met het omringende landschap - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de ophaalbrug - vanwege het belang voor de waterhuishouding van het Paterwoldse Meer - vanwege de markante en beeldbepalende ligging aan het Hoornse (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)