Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eshof De Eshof, zonnewijzer in Haren Gn

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 290
9752CM Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Eshof De Eshof, zonnewijzer

Omschrijving ZONNEWIJZER vervaardigd in 1919, bestaande uit een obelisk van zandsteen op een zandstenen pedestal. De obelisk wordt bovenaan doorsneden door een korte "dwarsbalk" van zandsteen waaromheen een zandstenen krans is gehangen (omkranst kruis). Schuin tussen de krans en de obelisk is een lange Hermesstaf van gegoten ijzer geplaatst die tot de grond reikt. De staf heeft twee vleugels en twee slangen, en wordt bekroond door een granaatappel (verwijzing naar Persephone). De zonnewijzer staat op een rond gazon waarop palmstruikjes geschoren in de vorm van cijfers, volgens de zonnetijd. Waardering Zonnewijzer uit 1919 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een grote zonnewijzer uit 1919 - vanwege de mengeling van symboliek van de dood na het kruis met de mythologische voorstelling van de onderwereld - vanwege de aanleg rondom, met struikjes geschoren in de vorm van cijfers volgens de zonnetijd - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513807
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eshof De Eshof, zonnewijzer in Haren Gn

Eshof De Eshof, begraafplaats

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Uit drie delen bestaande algemene BEGRAAFPLAATS. Het oudste deel uit 1885 grenst aan de Rijksstraatweg en bestaat uit een rech..

Eshof De Eshof, baarhuisje

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BAARHUISJE uit omstreeks 1885, gelegen op het oudste deel van de begraafplaats. Het huisje is opgetrokken in een roodbruine ba..

Eshof De Eshof, poortgebouw

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
POORTGEBOUW met AULA (rechts van de poort) en DIENSTWONING (links van de poort) ontworpen in 1918. Van oorsprong symmetrisch opgezet poortge..

Eshof De Eshof, begraafplaatshek

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1885 op het oudste deel van de begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg. Het hek bestaat ui..

Eshof De Eshof, begraafplaatshek

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1885 op het deel uit 1918 van de begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg. Het hek bestaat ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eshof De Eshof, zonnewijzer in Haren Gn

Foto's (1)