Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eshof De Eshof, baarhuisje in Haren Gn

Graf Begraafplaats

Rijksstraatweg 290
9752CM Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: rond 1885 1885 rond 1885


Beschrijving van Eshof De Eshof, baarhuisje

Omschrijving BAARHUISJE uit omstreeks 1885, gelegen op het oudste deel van de begraafplaats. Het huisje is opgetrokken in een roodbruine baksteen en heeft een driezijdig schilddak tegen een rechte voorgevel. Het dak is gedekt met een rode Hollandse pan en heeft strakke windveren. De voorgevel (zuidwest) heeft uitkragende hoeklisenen en langs de dakrand van de topgevel een rollaag en een rand van decoratieve tegeltjes. Midden in de voorgevel een Tudorboogvormige paneeldeur met twee deurlichten van bewerkt glas, onder een Tudorboog van rode en donkere baksteen. De zuidoostgevel heeft lisenen, de achtergevel is blind. De noordwestgevel heeft een jongere houten aankapping die buiten de bescherming valt. Voor het baarhuisje staan twee kastanjebomen. Waardering Baarhuisje op oude gedeelte van de begraafplaats uit 1885 van algemeen belang - vanwege de sobere ambachtelijk-traditionele vormgeving met Tudorstijl-elementen - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513802
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baarhuis
20100922 Rijksstraatweg 290 (baarhuisje De Eshof) Haren Gn NL.jpg
Locatie Begraafplaats De Eshof,
Rijksstraatweg 290, Haren
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 36′ OL
Bouw gereed ca. 1885
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513802
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het baarhuis op begraafplaats De Eshof, in de Nederlandse plaats Haren (Groningen), is een rijksmonument.[1]

Beschrijving

Het baarhuisje (ca. 1885) is geplaatst op het oudste deel van begraafplaats aan de Rijksstraatweg. Het roodbruine bakstenen gebouwtje heeft een driezijdig schilddak tegen een rechte voorgevel. Het is gedekt met een rode Hollandse dakpan en heeft strakke windveren. De zuidwestelijke voorgevel heeft uitkragende hoeklisenen en langs de dakrand een rollaag. In het midden van deze gevel zit een paneeldeur met twee deurlichten van bewerkt glas, onder een bakstenen tudorboog.

Het gebouwtje werd in 1999 in het Rijksmonumentenregister opgenomen omdat het van algemeen belang wordt beschouwd vanwege de sobere ambachtelijk-traditionele vormgeving met Tudorstijl-elementen en de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Eshof De Eshof, baarhuisje in Haren Gn

Eshof De Eshof, begraafplaats

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving Uit drie delen bestaande algemene BEGRAAFPLAATS. Het oudste deel uit 1885 grenst aan de Rijksstraatweg en bestaat uit een rech..

Eshof De Eshof, poortgebouw

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
POORTGEBOUW met AULA (rechts van de poort) en DIENSTWONING (links van de poort) ontworpen in 1918. Van oorsprong symmetrisch opgezet poortge..

Eshof De Eshof, begraafplaatshek

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1885 op het oudste deel van de begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg. Het hek bestaat ui..

Eshof De Eshof, begraafplaatshek

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1885 op het deel uit 1918 van de begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg. Het hek bestaat ..

Eshof De Eshof, schuurtje

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
SCHUURTJE (oorspronkelijk bergplaats voor brandweermateriaal) uit 1918, gelegen ten westen van de dienstwoning, opgetrokken op een rechthoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eshof De Eshof, baarhuisje in Haren Gn

Foto's (2)