Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eshof De Eshof, begraafplaats in Haren Gn

Graf Begraafplaats

Rijksstraatweg 290
9752CM Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1885 1918 (uitbr.)
Architect: J. Vroom jr. (1918) Vroom jr J. Vroom jr. (1918)


Beschrijving van Eshof De Eshof, begraafplaats

Omschrijving Uit drie delen bestaande algemene BEGRAAFPLAATS. Het oudste deel uit 1885 grenst aan de Rijksstraatweg en bestaat uit een rechthoekig, grotendeels omhaagd terrein met eiken en een pad rondom. Het terrein wordt door een centrale zuidwest-noordoost as in tweeën gedeeld met aan het ene eind (noordoost) een baarhuisje en aan het andere eind een toegangshek (zuidwest). Aan beide zijden van de as bevinden zich zes rechthoekige begraafperken, verdeeld in vijf afdelingen, oorspronkelijk gescheiden door paden, nu door gras. De grafzerken zijn sober en van lokaal/regionaal funerair belang. Het oudste graf op dit gedeelte van de begraafplaats is een eenvoudige natuurstenen grafzerk uit 1890 (Tjeerd Pieter Bouwman). Op de begraafplaats onder andere rode beuken en kastanjebomen. Het oudste deel van de begraafplaats sluit aan de zuidoostzijde aan op de aanleg uit 1918 van J. Vroom jr. Vroom gaf het nieuwe deel een vrij symmetrische, vlindervormige opzet met een brede middenas, evenwijdig aan de hoofdas van het oude deel, met als centraal punt een cirkel met gazon waarop een zonnewijzer. Het poortgebouw vormt het beginpunt, een (vernieuwde) houten zitbank op een iets verhoogd deel het eindpunt. De beide vleugels van de middenas hebben een orthogonaal padenpatroon met grotendeels rechthoekige begraafperken De middenas wordt op het centrale punt met zonnewijzer doorsneden door een dwarsas met aan weerszijden groene beuken en aan het eind (zuidoost) een houten zitbank (vernieuwd). Aan het noordoostelijk eind van het pad parallel aan de hoofdas eveneens een (vernieuwde) houten zitbank. Om het terrein een beukenhaag. Aan de noordoostzijde sluit het jongste deel van de begraafplaats aan op de aanleg uit 1918. Waardering Een in drie perioden aangelegde begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een grotendeels planmatig aangelegde begraafplaats met bijgebouwen uit verschillende perioden - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de redelijke mate van gaafheid van aanleg - vanwege de karakteristieke ligging aan de als beschermd gebied aangewezen Rijksstraatweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513801
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Eshof
Haren Eshof.JPG
Locatie Rijksstraatweg, Haren
Oorspr. functie Begraafplaats
Bouw gereed 1885
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513801
Het poortgebouw
Het poortgebouw
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Eshof (1885) is een algemene begraafplaats in de Nederlandse plaats Haren (Groningen).

Geschiedenis

De begraafplaats werd in 1885 aangelegd aan de Rijksstraatweg. Het oude rechthoekige terrein wordt grotendeels omhaagd door eiken. De begraafplaats wordt door een centrale zuidwest-noordoost as in tweeën gedeeld. Aan beide zijden van de as bevinden zich rechthoekige begraafperken, verdeeld in vijf afdelingen. De oudste zerk stamt uit 1890.

In 1918 werd de begraafplaats aan de zuidoostzijde uitgebreid naar een ontwerp van tuinarchitect Jan Vroom jr. Vroom maakte een symmetrische, vlindervormige opzet met een brede middenas, die gelijk loopt aan de hoofdas van het oude deel. Centraal punt van dit deel is een rond gazon met een zonnewijzer. Aan het begin werd een poortgebouw geplaatst.

Het jongste deel van de begraafplaats sluit aan de noordoostzijde aan op de aanleg uit 1918.

Toen begin jaren negentig de begraafplaats vol dreigde te raken, werd besloten een nieuwe begraafplaats aan te leggen ten westen van het Scharlakenbos. De procedure was tijdrovend, het ruimtegebrek nijpend, begin 1997 werden daarom nog groenstroken op De Eshof opgeofferd om plaats te maken voor graven. De nieuwe begraafplaats De Harenerhof werd in juni 1997 in gebruik genomen, met ruimte voor 5600 graven.

Rijksmonumenten

De totale begraafplaats werd onder andere "vanwege cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde" aangewezen als rijksmonument.[1] Onderdelen die ook als rijksmonument worden beschermd zijn:

Hier begraven

Galerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Eshof De Eshof, begraafplaats in Haren Gn

Eshof De Eshof, baarhuisje

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BAARHUISJE uit omstreeks 1885, gelegen op het oudste deel van de begraafplaats. Het huisje is opgetrokken in een roodbruine ba..

Eshof De Eshof, poortgebouw

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
POORTGEBOUW met AULA (rechts van de poort) en DIENSTWONING (links van de poort) ontworpen in 1918. Van oorsprong symmetrisch opgezet poortge..

Eshof De Eshof, begraafplaatshek

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1885 op het oudste deel van de begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg. Het hek bestaat ui..

Eshof De Eshof, begraafplaatshek

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1885 op het deel uit 1918 van de begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg. Het hek bestaat ..

Eshof De Eshof, schuurtje

Rijksstraatweg 290
Haren Gn (Gemeente Haren)
SCHUURTJE (oorspronkelijk bergplaats voor brandweermateriaal) uit 1918, gelegen ten westen van de dienstwoning, opgetrokken op een rechthoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eshof De Eshof, begraafplaats in Haren Gn

Foto's (1)