Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarsdeelboerderij met één krimp in Haren Gn

Boerderij

Lutsborgsweg 69
9752VT Haren Gn (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Dwarsdeelboerderij met één krimp

Omschrijving DwarsdeelBOERDERIJ met één krimp, opgetrokken in een rode baksteen met muurankers op een trasraam van donkere klinkers. Het wolfdak is aan de woonzijde gedekt met een rode Hollandse pan en aan de schuurzijde met riet en een rode Hollandse pannenrij; op de voornok een piron, in de achternok een houten uilenbord en op het dakvlak een gemetselde schoorsteen. De asymmetrische voorgevel (noordoost) heeft een rollaag langs de dakrand, een goot op houten klossen, twee zesruits vensters, een korter zesruits venster dat de opkamer markeert en twee tweeruits zaadvensters, alle met rollaag en houten onderdorpels. De hoofdentree bevindt zich in de zuidoostgevel en bestaat uit een deur met bovenlicht met decoratieve roedenverdeling onder rollaag. Rechts van de entree twee zesruits vensters met rollaag en een baksteen waarin gekrast staat: K.B., G.H. 1901; links van de entree hoge, dubbele houten deeldeuren onder een rollaag; vervolgens gaat de gevel over in een krimp met windveer, waarin een schuurdeur met drieruits bovenlicht onder rollaag. De zuidoostgevel van het schuurgedeelte is blind en heeft een aangekapt kippenhok, dat wegens te slechte bouwkundige staat buiten de bescherming valt. De noordwestgevel heeft twee kruisramen, een tweeruits keldervenster met diefijzers, een iets teruggeplaatste houten deur, en een halfrond ijzeren schuurvenster. De achtergevel (zuidwest) heeft een houten schuurdeur en een ijzeren roosvenster. De later aangebouwde wagenschuur valt buiten de bescherming van rijkswege. In het INTERIEUR met redelijk oorspronkelijke indeling zijn onder meer van belang: in de kamer het balkenplafond, de houten schouw en de bedsteden/kastenwand; in de schuur de koestal met rode klinkervloer, de poepdoos en de hooizolder. Waardering Dwarsdeelboerderij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een moderne dwarsdeelboerderij uit 1901 - vanwege de sobere, verzorgde ambachtelijk-traditionele vormgeving - vanwege de gaafheid van het exterieur - vanwege de redelijk gave indeling van voorhuis en schuur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de stookhut - vanwege de rustieke ligging aan het zandpad richting Glimmen, met bij de woning de zo kenmerkende lindebomen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513799
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarsdeelboerderij met één krimp in Haren Gn

Stookhut

Lutsborgsweg 69
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving STOOKHUT, vermoedelijk uit 1901, opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak met nokschoorsteen , gedekt met een rode ..

Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd

Lutsborgsweg 68
Haren Gn (Gemeente Haren)
Keuterijtje waarvan het voorhuis in het verlengde van de schuur is gebouwd. Zesruitsvensters; lage zoldervensters. Bakhuis.

Verbouwd keuterijtje onder zadeldak tegen topgevel

Lutsborgsweg 74
Haren Gn (Gemeente Haren)
Voor bewoning verbouwd keuterijtje onder zadeldak tegen topgevel.

Zunneke 't Zunneke

Rijksstraatweg 353
Haren Gn (Gemeente Haren)
Inleiding VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1926 door architect M. de Vries Azn. uit Assen in een verstrakte regionale variant van ..

Sassenhein, dienstwoning in chaletstijl

Lutsborgsweg 53
Haren Gn (Gemeente Haren)
Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1922 in Chaletstijl. Het pand is opgetrokken i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarsdeelboerderij met één krimp in Haren Gn

Foto's (1)