Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groep van drie statige aaneengesloten herenhuizen gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl in Rotterdam

Woonhuis

Schiedamsesingel 181
3012BB Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1865
Architect: H.J. Kup


Beschrijving van Groep van drie statige aaneengesloten herenhuizen gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl

Inleiding: Groep van drie statige aaneengesloten HERENHUIZEN, in 1865 gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Kup, gelegen aan de gedempte westelijke stadsvest. Omschrijving: Groep van drie vrijwel identieke herenhuizen bestaande uit drie bouwlagen, een souterrain en een kapverdieping elk onder een laag met pannen bedekt schilddak voorzien van een gezamelijke kroonlijst. De panden zijn elk drie vensterassen breed en tot aan de eerste verdieping opgetrokken in rustica natuursteen. De gevels van de eerste en de tweede verdieping zijn wit gepleisterd. De T-venster- en deuropeningen zijn alle getoogd en voorzien van een geprofileerde omlijsting. De kozijnen en de (dubbele) deuren zijn van hout. Tussen de begane grond en de eerste verdieping loopt een cordonlijst met in het verlengde van de bovenliggende vensteromlijstingen, natuurstenen blokken. De onderdorpels van de vensters op de eerste en de tweede verdieping lopen door in een waterlijst op de gevel. Op de bel-etage worden de vensters bekroond met een op consoles rustende architraaf. Alleen in de buitenste panden loopt voor de vensters van de bel-etage een gepleisterde balustrade. Op de tweede verdieping zijn de vensters van het middelste pand en de buitenste vensters van het rechter pand voorzien van gedecoreerde smeedijzeren raamhekje. De gevels worden gemarkeerd door een brede rijk gedecoreerde kroonlijst met bakgoot. Tussen de consoles van de bakgoot bevindt zich, vlak onder de kroonlijst, een tandlijst. Onder de kroonlijst op de gevel een slank boogfries. Het schild aan de voorzijde van het dak wordt onderbroken door een eenvoudige rechthoekige dakkapel. In het interieur zijn van belang, voor zover nog aanwezig, de oorspronkelijke stucplafonds, lambrizeringen, schouwen en deuren. Waardering: Drie aaneengesloten herenhuizen, gebouwd in 1865 in een verfijnde Eclectische stijl, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en beeldbepalende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513783
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groep van drie statige aaneengesloten herenhuizen gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl in Rotterdam

Voormalige Kosteloze Bewaarschool

Schiedamsesingel 203
Rotterdam
Inleiding: BEWAARSCHOOL met ONDERWIJZERSWONING in 1856 gebouwd als "kosteloze bewaarschool" gedeeltelijk op de fundamenten van de voormalig..

Waalse Kerk met aangrenzende Kosterswoning in een traditionalistische stijl

Schiedamse Vest 190
Rotterdam
Inleiding: Waalse KERK met aangrenzende KOSTERSWONING in 1923-1925 gebouwd in een traditionalistische stijl, enigszins in de trant van Krop..

Herenhuis, met gepleisterde lijstgevel waarvan de middenpartij op de verdieping een getoogde loggia met balkon op consoles heeft

Eendrachtsweg 59
Rotterdam
HERENHUIS, derde kwart 19e eeuw, met gepleisterde lijstgevel waarvan de middenpartij op de verdieping een getoogde loggia met balkon op cons..

Herenhuis met gepleisterde lijstgevel. Het vooruitspringende rechter gedeelte heeft een balkon op consoles en een middenvenster op de verdieping met h ..

Eendrachtsweg 60
Rotterdam
Herenhuis met gepleisterde lijstgevel. Het vooruitspringende rechter gedeelte heeft een balkon op consoles en een middenvenster op de verdie..

Herenhuis met gepleisterde lijstgevel. Middenpartij met loggia's, stucversieringen en kroonlijst op uitgekraagd boogfries

Eendrachtsweg 67
Rotterdam
Herenhuis met gepleisterde lijstgevel, derde kwart 19e eeuw. Middenpartij met loggia's, stucversieringen en kroonlijst op uitgekraagd boogfr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)