Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Soelen: grafmonument in Zoelen

Tuin Park Landgoed

Achterstraat 11
4011EN Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 1843


Beschrijving van Soelen: grafmonument

Omschrijving onderdeel 10: GRAFMONUMENT. Op ongeveer 500 meter ten noordwesten van kasteel Soelen ligt een omgrachte motte, de Aldenhaag of Essenheuvel genoemd. De kunstmatige burchtheuvel, met een diameter van circa 50 meter, heeft een hoogte van enkele meters. Op het ruime platform staat een door een ijzeren spijlenhekje omringd l9de-eeuwse graftombe van blauwe hardsteen met op iedere hoek een acroterion; op de voorzijde is gegrift 'JOHAN GIJSBERT BARON VERSTOLK VAN SOELEN. Overleden den 3en November 1845'. Het grafmonument in Empirestijl is in 1843 gemaakt vermoedelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. Rondom is een aanplant van kastanjes, treurwilgen en acacia's. De setting van het grafmonument vertoont grote overeenkomsten met de grafheuvel van de Franse filosoof Rousseau te Ermenonville (1712-1778). Direct ten westen van de omgrachting ligt een iets verhoogd, boogvormig stuk grond met een (droge) gracht, dat mogelijkerwijs de oorspronkelijke toegang tot de motte vormde. Waardering Het GRAFMONUMENT behorende tot de buitenplaats Soelen is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectonische vormgeving; - wegens de landschappelijke setting op een rond eilandje; - als voorbeeld van een grafmonument naar ontwerp van de tuinarchitect J.D. Zocher uit 1843; - wegens de zeldzaamheidswaarde; - wegens de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513778
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Soelen: grafmonument in Zoelen

Terrein met daarin resten van een Laat-Middeleeuwse motteversterking.

-
Zoelen (Gemeente Buren)
Terrein met daarin resten van een Laat-Middeleeuwse motteversterking.

Soelen: boerderij "Aldenhaag"

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschriiving onderdeel 9: BOERDERIJ 'ALDENHAAG'. In de noordoostelijke hoek van het park ten zuiden van de plaats van het voormalige kaste..

Boerderij Sturenburg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving T-BOERDERIJ "Steurenburg" met aangebouwd BAKHUIS en SCHUUR. Het geheel onderkelderde VOORHUIS heeft anderhalve bouwlaag en ee..

Schuurberg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving De SCHUURBERG, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een onderbouw voor de stalling van varkens (oorspro..

Boerderij Steurenburg: theehuisje

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving Het THEEHUISJE, gelegen op het erf van boerderij "Steurenburg", heeft een achtzijdig grondplan, houten wanden van kraaldelen e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)