Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tunnel Hamweg in Kerkrade

Weg En Waterwerk

Hamweg
6460AA Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1928
Architect: L.J.M. Dirickx


Beschrijving van Tunnel Hamweg

Inleiding Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNEL onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel werd gebouwd in de stijl van het Functionalisme. Enkel in dit deel van Nederland stelde het landschap bijzondere eisen aan de situering van de spoorlijntrajecten. Het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld wordt gekenmerkt door allerlei bijzondere kunstwerken vanwege de hoogteverschillen die moesten worden overwonnen. Deze tunnel in Kerkrade diende om het overige verkeer onder de spoordijk door te leiden. Omschrijving De tunnel heeft een rondboogvormige doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton. Waardering De tunnel bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tunnel aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezit de tunnel als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het object en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513757
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tunnel Hamweg in Kerkrade

Hoeve schifferheide, opgetrokken van baksteen om een binnenplaats

Schifferheidestraat 1
Kerkrade
Hoeve Schifferheide, opgetrokken van baksteen om een binnenplaats, XIX A.

Hoeve vauputs, van baksteen om gesloten binnenplaats

Vauputsweg 171
Kerkrade
Hoeve Vauputs, van baksteen om gesloten binnenplaats; boven poort 1844.

R.K. St. Jozefkerk

Kapelweg 5
Kerkrade
Inleiding ROOMS-KATHOLIEKE KERK van de parochie van de H. Jozef te Kaalheide gebouwd in 1928. Ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael ..

H. Lambertus

Kerkplein 7
Kerkrade
R.K.Kerk in 1843 gebouwd met behoud van 18e eeuwse toren; typische waterstaatskerk. Vergroot 1959-'60. Zeer rijk hoofdaltaar in Lodewijk XV-..

Schachtgebouw van de kerkraadse mijnen

Domaniale Mijnstraat 30
Kerkrade
SCHACHTGEBOUW op het terrein Nulland van de Dominiale Mijn, in 1907 gebouwd als luchtschacht - uit dit jaar dateert de uit baksteen opgetrok..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)