Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in traditionalistische stijl in Kerkrade

Woonhuis

Poststraat 19
6461AW Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1924
Architect: C.J. Duykers


Beschrijving van Villa in traditionalistische stijl

Inleiding VILLA gebouwd in 1924 in traditionalistische stijl in opdracht van P. Bergstein. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architekt C.J. Duykers. Bijbouw uit ca. 1950 is uitgesloten van bescherming. Omschrijving Villa met twee bouwlagen onder gebroken en gewelfde schilddaken met leien in schubdekking. Twee nokschoorstenen, dakkapellen en bakgoten op consoles. Gevels van baksteen metselwerk in halfsteens verband. Donker getinte geprofileerde bakstenen plint met rollaag. Bloktand hoeklisenen. Rechthoekige houten kruiskozijnen, zes- en achtruits bovenlichten. Strek en hardstenen dorpels. Links in voorgevel vijfzijdige erker met balkon, voorzien van een houten balustrade. Dubbele balkondeuren met aan weerszijden smal venster. Rechts in de gevel per laag twee vensters. Op het dak twee dakkapellen. Rechterzijgevel: linker deel blind met dakkapel, in midden uitspringend trappenhuis, rechts met één venster in eerste laag en dakkapel. Entree met authentieke houten deur in de linkerzijgevel van het vooruitspringende gedeelte van de rechterzijgevel. Trappenhuis in twee en halve laag in drie traveeën. Eerste laag met traliewerk voor de vensters, tweede laag met bovenlicht en bovenste laag met lage vensters. Geheel rechts uitbouw van één laag met houten deur en bovenlicht. Over gehele breedte van achtergevel een uitbouw in één bouwlaag met plat dak. Links twee vensters, rechts dubbele tuindeur met aan weerszijden vensters. In tweede bouwlaag achtergevel vier vensters. Linkerzijgevel met bloktandlisenen verdeeld in twee helften. In linkerhelft in eerste bouwlaag een venster. Op het dak twee dakkapellen. Lage bakstenen erfscheiding met kolommen en ezelsrug. Het INTERIEUR is redelijk in tact zowel qua indeling als uitmonstering. Enkele nieuwe doorgangen gemaakt, wel de authentieke houten paneeldeuren. Entree met kleine hal met marmer tegels in zwart en wit, glas-in-lood panelen in geel en paars, tussendeur met glaspanelen. Centrale hal met authentieke trap en lambrisering, geornamenteerde trapleuning. In woonkamer tussendeur en wand met glas-in-loodpanelen naar serre: gebrandschilderd glas met bloemen, vruchten en oud-Hollandse motieven; serre-vloer met tegels. Authentieke parketvloer. Waardering De villa fungeert in historisch-stedebouwkundig opzicht als een gezichtsbepalende en markante afsluiting van de westzijde van het Oranjeplein; het architectuurhistorisch belang ligt besloten in de gaafheid en in de representativiteit voor de periode van het Interbellum; inwendig beschikt de villa over belangwekkende historische accenten en onderdelen, alle uit de bouwtijd. De villa vertegenwoordt algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde voorwaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513756
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in traditionalistische stijl in Kerkrade

Dubbel woonhuis, vrijstaand, opvallend gesitueerd aan het oranjeplein dat in zekere mate haar vooroorlogse uitstraling heeft bewaard

Oranjeplein 1
Kerkrade
Inleiding Dubbel woonhuis, vrijstaand, opvallend gesitueerd aan het Oranjeplein dat in zekere mate haar vooroorlogse uitstraling heeft bewa..

Blok met drie woonhuizen

Oranjeplein 6
Kerkrade
Inleiding Blok met oorspronkelijk drie WOONHUIZEN, opvallend gesitueerd op de hoek van Oranjeplein en Oranjestraat. Het woonhuis aan de rec..

Dubbel woonhuis

Oranjestraat 7
Kerkrade
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect C.J. Duykers. De bouwstijl is beïnvloed door het Eclecticisme. P..

Villa Kreijen

Niersprinkstraat 45
Kerkrade
Inleiding Villa, genaamd villa Kreijen, gebouwd in 1911 in traditionalistische stijl. Ontworpen door architect E.G. Meijers-Crouten uit Maa..

Stadhuis

Markt 1
Kerkrade
Inleiding STADHUIS, 1912-1913, gebouwd in Neo-Renaissance stijl naar ontwerp van C.J. Duyk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)