Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wijngrachttunnels in Kerkrade

Weg En Waterwerk

Kerkradersteenweg
6460AA Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1928
Architect: L.J.M. Dirickx


Beschrijving van Wijngrachttunnels

Inleiding Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNELS onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn gebouwd in de stijl van het Functionalisme. De westelijke tunnelbuis was bestemd voor het wegverkeer en de oostelijke tunnelbuis voor de tramlijn Kerkrade-Heerlen en is nu in gebruik als fietstunnel. Omschrijving De twee tunnels hebben een parabolische doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton. Waardering De twee tunnels bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontlenen de tunnels aan het bijzonder belang van de objecten voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezitten de tunnels als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnels zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de objecten en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wijngrachttunnels in Kerkrade

Brughof

Kerkradersteenweg 4
Kerkrade
De Brughof, opgetrokken van baksteen om een binnenplaats; jaartalanker 1738.

Kasteel Erenstein

Oud-Erensteinerweg 6
Kerkrade
Ehrenstein. Herenhuis van twee vleugels haaks op elkaar, de zuidvleugel geflankeerd door lage torentjes, XVIII-XVIII. Tussenhoeve en kasteel..

H. Lambertus

Kerkplein 7
Kerkrade
R.K.Kerk in 1843 gebouwd met behoud van 18e eeuwse toren; typische waterstaatskerk. Vergroot 1959-'60. Zeer rijk hoofdaltaar in Lodewijk XV-..

Stadhuis

Markt 1
Kerkrade
Inleiding STADHUIS, 1912-1913, gebouwd in Neo-Renaissance stijl naar ontwerp van C.J. Duyk..

Oud-Ehrenstein

Oud-Erensteinerweg 2
Kerkrade
Hoeve in U-vorm, XVII-XIa.

Kaart & Routeplanner