Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Botanische Tuin in Kerkrade

Tuin Park Landgoed

St.Hubertuslaan 81
6467CJ Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1938-1939
Architect: John Bergmans


Beschrijving van Botanische Tuin

Inleiding BOTANISCHE TUIN ontworpen in 1939 naar een ontwerp van tuinarchitect John Bergmans uit Oisterwijk. De tuin is ontworpen in Engelse landschapsstijl. Het ontwerp werd gemaakt in opdracht van de Staatsmijnen. De parochie Terwinselen stelde de grond voor de tuin ter beschikking. De Botanische Tuin wordt door de navolgende straten omgrenst: aan de noordzijde door de Callistusstraat; aan de oostzijde door de Singelweg, en aan de zuidzijde door de Sint Hubertuslaan. Aan de oostzijde zijn de R.K. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen met het kerkhof en de pastorie gesitueerd. De oppervlakte van de tuin is 1,5 ha. Het voormalige theehuis met aanbouwen uit 1952 en 1992 is uitgesloten van bescherming. Omschrijving Botanische tuin met doorzichten; met een centrale vijverpartij met aan weerszijden doorzichten; ronde borders; een grote variëteit aan plantenassortimenten; grillig padenprofiel; glooiingen in het terrein zijn nog in tact; het centrale deel van de tuin is het diepst gelegen met aan weerszijden hoger oplopende delen. Een grote verscheidenhied aan bomen, heesters en planten uit de gematigde zônes van de hele wereld, samen met planten uit de inheemse en Limburgse flora samengebracht rondom de gazons, paden en vijver. Aan de zuidzijde bevindt zich de oorspronkelijke toegangspoort met smeedijzeren hekwerk. De bakstenen kolommen zijn van omstreeks 1992. In 1950 werd door landschapsarchitect Tersteeg in het noordelijke deel van de tuin een bomenrij met heesters aangeplant: deze zijn op grond van de leeftijd vooralsnog uitgesloten van bescherming. Waardering De Botanische tuin van Terwinselen bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling. De Botanische tuin is tevens cultuurhistorisch van belang als vitaliserend complement op het grauwe mijnwerkersbestaan en als historisch stedenbouwkundig element met recreatieve waarden alsmede sierwaarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tuin aan het bijzondere belang voor de geschiedenis van de tuinarchitectuur; als voorbeeld van het oeuvre van tuinarchitect John Bergmans; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; wegens de grote variëteit aan plantenassortimenten. Ensemblewaarden bezit de Botanische tuin als essentieel onderdeel van een groter complex dat de parochiekerk met pastorie en een dokterswoning omvat en zeer centraal in de wijk Terwinselen is gelegen. Dit complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Kerkrade. De Botanische tuin is tenslotte van algemeen belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de tuinaanleg en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Daarnaast is sprake van een object met architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513741
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Botanische Tuin Kerkrade is een botanische tuin in het Nederlandse Kerkrade (Terwinselen) die in 1938 is opgericht. De tuin beslaat 1,5 hectare en vertegenwoordigt 195 plantenfamilies.

De botanische tuin beheert namens de Stichting Nationale Plantencollectie de volgende collecties: dennenfamilie (18 genera met 18 soorten en 22 cultivars ), Cryptomeria (1 soort en 32 cultivars) en flora uit Madagaskar. De laatste collectie is ondergebracht in het kassencomplex dat in 1987 is aangelegd. Deze bestaat uit 34 genera, 252 soorten en 21 cultivars en wordt onder andere vertegenwoordigd door planten uit de genera Aloë, Euphorbia en Kalanchoë. Ook zijn er planten uit endemische genera te zien zoals Ischnolepis, Folotsia, Seyrigia, Pachypodium, Xerosicyos, Zygosicyos, Alluaudia, Alluaudiopsis, Didierea en Uncarina.

De tuin is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en de Museumvereniging.

Externe linkMonumenten in de buurt van Botanische Tuin in Kerkrade

RK Kerk O.L.Vr. Onbevlekt Ontvangen

St.Hubertuslaan 80
Kerkrade
Inleiding ROOMS-KATHOLIEKE KERK van de parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, gebouwd in 1921 met naast liggende pastorie. Ontwerp van archit..

Pastorie O.L.Vr.Onbevlekt Ontvangen

St.Hubertuslaan 80
Kerkrade
Inleiding PASTORIE van de Parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, gelegen naast het R.K. kerkgebouw. Het pand is gebouwd in 1923 naar ontwerp ..

Dokterswoning

Dr.Nolensstraat 4
Kerkrade
Inleiding DOKTERSWONING gebouwd in 1923 in opdracht van pastoor Spiertz van de naastgelegen R.K. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen. Gebouwd i..

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Schaesbergerstraat 16
Kerkrade
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XVIII B; hoger woonhuis met wolfdak.

Terwinselerhof

Tunnelweg 99
Landgraaf
Terwinselerhof; hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats; woonhuis, XVII B, met houten kruiskozijnen.

Kaart & Routeplanner