Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie O.L.Vr.Onbevlekt Ontvangen in Kerkrade

Kerkelijk Gebouw

St.Hubertuslaan 80
6467CK Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1921
Architect: J.H.H. van Groenendael


Beschrijving van Pastorie O.L.Vr.Onbevlekt Ontvangen

Inleiding PASTORIE van de Parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, gelegen naast het R.K. kerkgebouw. Het pand is gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael uit Maastricht, in traditionalistische stijl met elementen van het Eclecticisme. Vensters oorspronkelijk met kleine roedeverdeling en houten luiken, thans kunststof rolluiken. Pastorie door uitbouw aan voorgevel verbonden met de kerk. Omschrijving Pastorie met rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen met afgeplat schilddak met Tuiles du Nord. Dakkapellen. Gevels in baksteen metselwerk in kruisverband. Nivelsteiner plint en speklagen in mergelsteen ter hoogte van de bovenkant van de vensters. Keramische decoraties in diverse geveldelen. Guirlandes in mergelband of stucwerk onder de dakrand. In de gevel rechthoekige houten vensters met baksteen dorpels, strek en natuursteen sluitsteen. Vensters in eerste laag werden omstreeks 1990 voorzien van tralies. Voorgevel met authentieke houten deur onder vierkante luifel, boven luifel een bovenlicht. Aan linkerdeel voorgevel een verbinding van één bouwlaag naar sacristie en kerk. Rechter zijgevel per laag vier vensters, gegroepeerd per twee. Ruitornamenten in mergelbanden, beeld in mergel met smalle pilasters met fronton op basement met rozetafbeelding. Twee dakkapellen op dak. Achtergevel in eerste laag kleine erker met zinken dakje, waarnaast drie vensters. In tweede laag vier vensters. Linkerzijgevel per laag vier vensters gegroepeerd per twee, trap naar kelder met baksteen muurtje. Pastorie is gelegen in parkachtige tuin. Interieur indeling is redelijk in tact hetgeen blijkt uit de situering van hal, trappenhuis en kamers. Het volgende is onder meer van belang o.a. houten trap met lambrisering, houten deuromlijstingen. Bij trap in tussenwand een glas-in-lood paneel met een afbeelding van St. Hubertus in houten lijst van glazenier Charles Eyck. Waardering De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de pastorie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van- en verbonden met de parochiekerk van Terwinselen en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Kerkrade. De pastorie is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513739
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie O.L.Vr.Onbevlekt Ontvangen in Kerkrade

RK Kerk O.L.Vr. Onbevlekt Ontvangen

St.Hubertuslaan 80
Kerkrade
Inleiding ROOMS-KATHOLIEKE KERK van de parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, gebouwd in 1921 met naast liggende pastorie. Ontwerp van archit..

Botanische Tuin

St.Hubertuslaan 81
Kerkrade
Inleiding BOTANISCHE TUIN ontworpen in 1939 naar een ontwerp van tuinarchitect John Bergmans uit Oisterwijk. De tuin is ontworpen in Engels..

Dokterswoning

Dr.Nolensstraat 4
Kerkrade
Inleiding DOKTERSWONING gebouwd in 1923 in opdracht van pastoor Spiertz van de naastgelegen R.K. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen. Gebouwd i..

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Schaesbergerstraat 16
Kerkrade
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XVIII B; hoger woonhuis met wolfdak.

Terwinselerhof

Tunnelweg 99
Landgraaf
Terwinselerhof; hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats; woonhuis, XVII B, met houten kruiskozijnen.

Kaart & Routeplanner