Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sigarenfabriek in Waalre

Nijverheid Industrie

Willibrorduslaan 1
5581GA Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912

(1 recensie)

Beschrijving van Sigarenfabriek

Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK uit 1912 in vormen van de Art Nouveau, gebouwd voor de familie Swane. De fabriek is markant gesitueerd op de hoek met de driehoekige Markt, met de voor- of zuidgevel aan de Willbrorduslaan. De productie van sigaren werd gestopt in 1923. Omschrijving Hoogopgaand kubusvormig gebouw van drie bouwlagen onder plat dak. Hierin bevonden zich het kantoor met de directieruimten op de begane grond, de productieruimten voor sigaren op de eerste en de droogzolder voor tabak op de tweede verdieping. De architectuur van de fabriek is monumentaal. De vier buitengevels hebben op het dak een balustrade van siermetselwerk met op de hoeken uitkragende bekroonde pilasters. Bovendien heeft de voorgevel een bekroonde top met pilasters waartussen een rondnis. Tussen de onderpui en de bovenbouw bevindt zich een rondboogfries. De onderpui bevat terugliggende gevelvlakken met lisenen en een plint van profielstenen. Het gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. De muuropeningen zijn alle getoogd met uitzondering van de pui op de begane grond in de voorgevel deze heeft elips- en rondbogen. De vensters op de verdieping en begane grond hebben een geometrische roedenverdeling. Waardering Het fabrieksgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de sigarenindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de sobere maar voor de bouwtijd modieuze en representatieve opbouw en ornamentiek. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is als representant van de ontwikkeling van de sigarenindustrie in de Brabantse Kempen zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513724
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Sigarenfabriek
3
Recensie door: ()
Tussen 1937 en 1947 werd in dit gebouw nog een sigarenmakerij gerund door P. van Griensven. Bron: Bas BIERKENS, De sigaar uit de Kempen, Eindhoven 1997, p. 127 Foto beschikbaar
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sigarenfabriek in Waalre

Huize de Brink

Markt 1
Waalre
Inleiding HERENHUIS "De Brink" uit ca. 1900 in neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor fabrikant J.W. Swane, die aan de oostkant va..

Linnenfabriek van de familie Swane

Willibrorduslaan 4
Waalre
Inleiding LINNENFABRIEK van de familie Swane uit 1861. De voor- of noordgevel staat aan de Willibrorduslaan. Omschrijving Het fabrieksge..

R.K. pastorie

Markt 23
Waalre
Inleiding R.K. Pastorie in traditionalistische stijl uit 1934 behorende bij de St. Willibrorduskerk. De pastorie is ontworpen door archite..

R.K.Kerk Heilige Willibrordus

Markt 22
Waalre
Inleiding R.K. KERK St. Willibrordus uit 1925 met kenmerken van de neo-romaanse bouwstijl, ontworpen door architect L.J.P. Kooken uit Eindh..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 18..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)