Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme in Waalre

Gebouw

Koningin Julianalaan 19
5582JV Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929

(1 recensie)

Beschrijving van Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme

Inleiding RAADHUIS uit 1929 in traditionalistische stijl met elementen van Baksteen-Expressionisme. Ontwerp van architect H.W. Valk ('s-Hertogenbosch). De voor- of noordgevel ligt aan de Koningin Julianalaan op de hoek van het tracé van de oude spoorlijn van Eindhoven naar Hasselt, die in 1940 werd gesloten. Het raadhuis is in ca. 1990 vergroot met een aangebouwde nieuwbouw. Dit gedeelte behoort echter niet tot het monument. Omschrijving Het raadhuis bestaat uit een hoofdgebouw dat gedeeltelijk een en twee bouwlagen heeft, met een eenlaags aanbouw, samen op L-vormige plattegrond. Het wordt afgedekt met samengestelde zadeldaken, gedekt met rechthoekige en schubvormige leien, rondom voorzien van zware dakgoten gedragen door gootklossen. Het raadhuis is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in noors- of kettingverband. De topgevels en boogvelden boven de muuropeningen bevatten siermetselwerk. De gevels hebben hoge kruisvensters met kleine roedenverdeling en onderluiken. De kruisvensters op de verdieping hebben in het dak een tympaanachtige bekroning. De hoofdingang bevindt zich onder een houten luifel, die gedragen wordt door een vierkante versneden kolom. Naast de ingang drie gedrukte spitsboogventers met roedenverdeling. In de oostgevel bevindt zich een geglazuurde bakstenen tegeltableau uit 1948 met wapenschild van de Brabantse leeuw. In de voorgevel een driezijdige erker met kleine roedenverdeling en een rondboogdeur, hierboven in terracotta het wapen van Waalre. Het interieur is grotendeels nog authentiek, met name de raadzaal en verschillende bestuurskamers. Waardering Het gemeentehuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor nieuwe functies en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine raadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, de gaafheid in detaillering en de plaats in het oeuvre van de architect Valk, waarin het de overgang vertegenwoordigd van expressionistische naar traditionalistische stijlvormen. Tevens is het waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, waarin onder meer de ruimtelijke indeling tot uiting komt. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513721
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme
3
Recensie door: ()
In de nacht van 17 op 18 juli 2012 brandde het Waalrese gemeentehuis bijna tot de grond toe af: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gemeentehuis_van_Waalre
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemeentehuis van Waalre
Foto 2011
Foto 2011
Locatie Koningin Julianalaan 19, Waalre
Oorspr. functie Gemeentehuis
Opening 1929
Verbouwing 1990
Status afgebrand
Bouwstijl Traditionalisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513721
Architect H.W. Valk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gemeentehuis van Waalre betreft het oorspronkelijke gemeentehuis van de Nederlandse gemeente Waalre, dat gelegen is in een bosgebied tussen het dorp Aalst en Waalre-dorp. Het gebouw is een ontwerp van de architect H.W. Valk uit 1929. Het is gebouwd in de traditionalistische stijl. In 1990 werd een nieuw gedeelte aan het bestaande gemeentehuis gebouwd, waardoor het een U-vorm kreeg. Het nieuwere gedeelte heeft geen monumentale status. In juli 2012 brandde het complex grotendeels af.

Aanslag

In de nacht van 17 op 18 juli 2012 werd een aanslag op het gemeentehuis gepleegd. Twee personenauto's ramden twee verschillende ingangen van het pand, waarna het gebouw grotendeels afbrandde.[1] Tijdens een persconferentie noemde locoburgemeester Ton Bonouvrié het incident een ondermijning van de rechtsstaat.[2] In augustus van dat jaar werd een deel van het gemeentehuis gesloopt. Over herbouw van het monumentale pand werd getwijfeld.[3] In de zaak werden drie verdachten opgepakt, maar deze zijn later weer vrijgelaten wegens onvoldoende bewijs. Ze bleven wel verdachte.[4] Eind juni 2015 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het onderzoek naar de aanslag werd gestaakt; dat zou pas weer worden geopend als er nieuwe informatie binnenkomt.[5]

Het gemeentebestuur van Waalre heeft plannen om op de plaats van het afgebrande complex een multifunctioneel centrum met onder meer een nieuw gemeentehuis te bouwen. Tot het zover is bevindt het gemeentehuis zich in een tijdelijk onderkomen in Aalst.[6]

Externe link


Monumenten in de buurt van Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme in Waalre

Woonhuis "De Kempen"

Blokvenlaan 30
Waalre
Inleiding WOONHUIS "De Kempen" uit 1937 in Traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme. Het huis is gebouwd voor d..

Aalstermolen

Raadhuisstraat 28A
Waalre
Molen. Ronde stenen BERGKORENMOLEN uit 1905, na brand in 1936 herbouwd.

Landarbeiderswoning bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschuiframen

Goudbergstraat 15
Waalre
19e eeuwse landarbeiderswoning bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschui..

Landarbeiderswoning, bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschuiframen.

Goudbergstraat 17
Waalre
19e eeuwse landarbeiderswoning, bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschu..

Herenhuis "Villa Louise"

Eindhovenseweg 67
Waalre
Inleiding HERENHUIS "Villa Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, in de "Old Colonial Style". Gebouwd voor de kaarsenfabrikan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme in Waalre

Foto's (1)