Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme in Waalre

Koningin Julianalaan 19

Beschrijving van Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme

Inleiding RAADHUIS uit 1929 in traditionalistische stijl met elementen van Baksteen-Expressionisme. Ontwerp van architect H.W. Valk ('s-Hertogenbosch). De voor- of noordgevel ligt aan de Koningin Julianalaan op de hoek van het tracé van de oude spoorlijn van Eindhoven naar Hasselt, die in 1940 werd gesloten. Het raadhuis is in ca. 1990 vergroot met een aangebouwde nieuwbouw. Dit gedeelte behoort echter niet tot het monument. Omschrijving Het raadhuis bestaat uit een hoofdgebouw dat gedeeltelijk een en twee bouwlagen heeft, met een eenlaags aanbouw, samen op L-vormige plattegrond. Het wordt afgedekt met samengestelde zadeldaken, gedekt met rechthoekige en schubvormige leien, rondom voorzien van zware dakgoten gedragen door gootklossen. Het raadhuis is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in noors- of kettingverband. De topgevels en boogvelden boven de muuropeningen bevatten siermetselwerk. De gevels hebben hoge kruisvensters met kleine roedenverdeling en onderluiken. De kruisvensters op de verdieping hebben in het dak een tympaanachtige bekroning. De hoofdingang bevindt zich onder een houten luifel, die gedragen wordt door een vierkante versneden kolom. Naast de ingang drie gedrukte spitsboogventers met roedenverdeling. In de oostgevel bevindt zich een geglazuurde bakstenen tegeltableau uit 1948 met wapenschild van de Brabantse leeuw. In de voorgevel een driezijdige erker met kleine roedenverdeling en een rondboogdeur, hierboven in terracotta het wapen van Waalre. Het interieur is grotendeels nog authentiek, met name de raadzaal en verschillende bestuurskamers. Waardering Het gemeentehuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor nieuwe functies en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine raadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, de gaafheid in detaillering en de plaats in het oeuvre van de architect Valk, waarin het de overgang vertegenwoordigd van expressionistische naar traditionalistische stijlvormen. Tevens is het waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, waarin onder meer de ruimtelijke indeling tot uiting komt. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)