Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis "Villa Louise" in Waalre

Woonhuis

Eindhovenseweg 67
5582HR Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Herenhuis "Villa Louise"

Inleiding HERENHUIS "Villa Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, in de "Old Colonial Style". Gebouwd voor de kaarsenfabrikant Koster, die aan de westkant van de Eindhovenseweg in de daar nog aanwezige fabriek kaarsen produceerde door architect L. Kooken. Het huis ligt midden op het perceel. De voor- of zuidgevel ligt aan het driehoekige plein waar de Raadhuisstraat en Gestelseweg samenkomen. Oostelijk van het perceel ligt de Eindhovenseweg. Omschrijving Het kubusvormige klassiek bakstenen huis met siermetselwerk en fries heeft een hoog met leien gedekt schilddak met uitstekende goten op voluutvormige gootklossen. Het dak is bekroond door pirons. Aan de voorkant voorzien van drie dakkapellen met zadeldakjes. De symetrische voorgevel bevat drie traveeen op de verdieping. De monumentale ingangspartij heeft een rondbogig bovenlicht voorzien van stervormige roeden. Alle vensters hebben bovenlichten met kleine roedenverdeling en houten persiennes (jalouzien). Het onderste gedeelte van de persiennes op de begane grond is gedeeltelijk uitgevoerd als luik. De ingang wordt links geflankeerd door twee vensters en rechts door een vierzijdige erker. Hierboven op de verdieping gekoppelde vensters en boven de voordeur een enkel venster. In de oostgevel een uitspringende zijvleugel met tympaan-bekroning waarin een rondvenster met stervormige glasroeden. Aan de achterkant van het huis een in dezelfde stijl uitgevoerde aanbouw onder schilddaken uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. Een aanbouw onder tentdak uit ca. 1980 behoort niet tot het monument. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van villa's in de dorpen nabij de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de evenwichtige opbouw, het is van belang voor het oeuvre van de architect Kooken. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513719
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis "Villa Louise" in Waalre

Landarbeiderswoning bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschuiframen

Goudbergstraat 15
Waalre
19e eeuwse landarbeiderswoning bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschui..

Landarbeiderswoning, bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschuiframen.

Goudbergstraat 17
Waalre
19e eeuwse landarbeiderswoning, bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschu..

Aalstermolen

Raadhuisstraat 28A
Waalre
Molen. Ronde stenen BERGKORENMOLEN uit 1905, na brand in 1936 herbouwd.

Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme

Koningin Julianalaan 19
Waalre
Inleiding RAADHUIS uit 1929 in traditionalistische stijl met elementen van Baksteen-Expressionisme. Ontwerp van architect H.W. Valk ('s-Her..

Eikenburg

Aalsterweg 289
Eindhoven
Inleiding HOOFDGEBOUW annex KAPEL van het internaat Eikenburg, gesticht op het voormalige landgoed "De Heihoef" van jonkheer Van der Beken ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis "Villa Louise" in Waalre

Foto's (1)