Woonhuis "De Kempen" in Waalre

Blokvenlaan 30

Architect: H.W. Valk

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis "De Kempen"

Inleiding WOONHUIS "De Kempen" uit 1937 in Traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme. Het huis is gebouwd voor de schrijver Antoon Coolen naar ontwerp van architect H.W. Valk ('s-Hertogenbosch). De voor- of noordgevel staat aan de Blokvenlaan. Omschrijving Het gebouw op L-vormige plattegrond, heeft een schilderachtige opzet, met gedeeltelijk een en twee bouwlagen onder zadeldak met schild- en wolfeinde, met een versprongen dakvoet. Het dak heeft een overstek met houten windveren en is gedekt met oudhollandse dakpannen. Het huis is opgetrokken uit handgevormde kloostermopen in schoon metselwerk in wild verband. Onder de ontlastingsbogen van de muuropeningen siermetselwerk. Schuifvensters met kleine roedeverdeling. Voordeur onder rondboog. Garagedeur in getoogde muuropening. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de culturele ontwikkeling als het woonhuis van de belangrijke Brabantse schrijver van streekromans Antoon Coolen. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het samengaan van het bewust archaïseren en idealiseren van de streekeigen Brabantse bouwkunst en motieven uit de villabouw van de Delftse school. Het is tevens van belang voor het werk van de architect H.W. Valk. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Woonhuis "De Kempen"