Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning in Waalre

Woonhuis

Valkenswaardseweg 16
5582VB Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1851-1900


Beschrijving van Dubbele dienstwoning

Inleiding Dubbele DIENSTWONING uit de tweede helft van de 19de eeuw. De woningen liggen op het landgoed Treeswijk, ze zijn gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl voor mr. A.A. van Velthoven president van de Eindhovense rechtbank. Direct zuidelijk van de woningen ligt het beschermde landgoed Treeswijk. De voor- of oostgevel staat aan de Valkenswaardseweg. Omschrijving De eenlaags woonhuizen hebben een zadeldak met geknikte dakvoet tussen tuitgevels gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In het dak twee kapellen met houten windveren. De voorgevel van beide huizen is spiegelbeeldig opgezet. Het woongedeelte met kamer/ opkamer en woonkamer bevindt zich op de kop van de huizen. In het midden bevindt zich het bedrijfsgedeelte, thans o.a. garage. De schuifvensters hebben een vijfentwintig-ruitsverdeling met onderluiken. Deze zijn voorzien van in twee kleuren geschilderde diabolo's. In de zijgevels tweedelige vensters met eveneens een kleine roedenverdeling. Opzij van het huis een erf afscheiding met beukenhaag. Waardering De dubbele dienstwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de eenvoudige traditionele detaillering. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing van de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513714
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning in Waalre

Landhuis "Treeswyk"

Valkenswaardseweg 20
Waalre
Inleiding LANDHUIS "Treeswyk" uit 1828-29 in neo-classicistische stijl opgetrokken met verbouwing van rond 1900. Het huis is oorspronkelij..

Terrein waarin urnenveld

-
Valkenswaard
Terrein waarin urnenveld. Datering: late Bronstijd.

Bunker ten noorden van het dorp, aan de weg naar Waalre met manschappenverblijven

Nieuwe Waalreseweg 189
Valkenswaard
Inleiding. In 1942 werd ten noorden van het dorp, aan de weg naar Waalre, een BUNKER met manschappenverblijven gebouwd. Het pand werd gecam..

Boerderij van het Kempische langgeveltype onder rieten wolfdak met voet van pannen

Loon 9
Waalre
Boerderij van het Kempische langgeveltype onder rieten wolfdak met voet van pannen.

Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen en aan de kop en topgevel waarin jaarstenen 1718 en een hartmotief

Loon 1
Waalre
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen en aan de kop en topgevel waarin jaarstenen 1718 en een ..

Kaart & Routeplanner