Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie in Waalre

Kerkelijk Gebouw

Markt 23
5581GK Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925-1934
Architect: C. de Bever


Beschrijving van R.K. pastorie

Inleiding R.K. Pastorie in traditionalistische stijl uit 1934 behorende bij de St. Willibrorduskerk. De pastorie is ontworpen door architect C. de Bever uit Eindhoven. De kerk grenst aan de westkant van de pastorie. Omschrijving De pastorie bestaat gedeeltelijk uit een en twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met gotische pannen De opgaande muren bestaan uit machinale baksteen, gemetseld in versprongen halfsteensverband voorzien van natuursteen aanzetstenen en vlechtwerk in de topgevels. Het hoge dak heeft twee hoekschoorstenen. In beide daken een zogenoemde Vlaamse gevel (dakkapel). De muuropeningen bevatten stalen ramen met kleine roedenverdeling. De tuin van de pastorie heeft aan de straatkant een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde pilasters staande op een gemetselde ezelsrug. Waardering: De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect De Bever. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat gaaf bewaard is gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513712
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie in Waalre

R.K.Kerk Heilige Willibrordus

Markt 22
Waalre
Inleiding R.K. KERK St. Willibrordus uit 1925 met kenmerken van de neo-romaanse bouwstijl, ontworpen door architect L.J.P. Kooken uit Eindh..

Sigarenfabriek

Willibrorduslaan 1
Waalre
Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK uit 1912 in vormen van de Art Nouveau, gebouwd voor de familie Swane. De fabriek is markant gesitueerd..

Huize de Brink

Markt 1
Waalre
Inleiding HERENHUIS "De Brink" uit ca. 1900 in neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor fabrikant J.W. Swane, die aan de oostkant va..

Linnenfabriek van de familie Swane

Willibrorduslaan 4
Waalre
Inleiding LINNENFABRIEK van de familie Swane uit 1861. De voor- of noordgevel staat aan de Willibrorduslaan. Omschrijving Het fabrieksge..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 18..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)