Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K.Kerk Heilige Willibrordus in Waalre

Kerkelijk Gebouw

Markt 22
5581GK Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van R.K.Kerk Heilige Willibrordus

Inleiding R.K. KERK St. Willibrordus uit 1925 met kenmerken van de neo-romaanse bouwstijl, ontworpen door architect L.J.P. Kooken uit Eindhoven. De kerk staat op de hoek met de Hoogstraat. De voor- of zuidgevel staat aan de Markt. De bijzondere pastorie, gebouwd in 1934, ligt oostelijk van de kerk. Omschrijving Het gebouw is een driebeukige, basilicale kruiskerk met klokketoren tegen de zuidkant van het westertrancept. De kerk zelf met de kruisvormige plattegrond ligt onder zadeldaken tussen topgevels. De open voorhal van de kerk en de zijbeuken liggen onder lessenaarsdaken. Boven de absis, die bestaat uit een halve cirkel met een omloop rond het altaar, ligt een kegelvormig dak. De toren heeft een hoogopgaand vierkant torendak. De daken zelf zijn belegd met natuurstenen leien. De kerk is in- en uitwendig, opgetrokken in schoonmetselwerk. Het muurwerk bestaat uit machinale baksteen, gemetseld in kruisverband met toepassing van siermetselwerk en natuursteen afzaten en aanzetstenen. De muuropeningen bestaan in hoofdzaak uit rond- en paraboolbogen. In de kopgevel boven de ingangspartij van de kerk het beeld van de H. Jozef. De toren bevat een torenuurwerk en luidklok. De kerk heeft een gemetseld gewelf. In de absis figuratieve glas-in-lood vensters. Oorspronkelijk bevond zich in de absis schilderwerk, nu is ze gepleisterd. Rond de tuin van de kerk een smeedijzeren hekwerk staande op een gemetselde ezelsrug. Waardering De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk in het Interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Kooken. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van en complex dat gaaf bewaard is gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K.Kerk Heilige Willibrordus in Waalre

R.K. pastorie

Markt 23
Waalre
Inleiding R.K. Pastorie in traditionalistische stijl uit 1934 behorende bij de St. Willibrorduskerk. De pastorie is ontworpen door archite..

Sigarenfabriek

Willibrorduslaan 1
Waalre
Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK uit 1912 in vormen van de Art Nouveau, gebouwd voor de familie Swane. De fabriek is markant gesitueerd..

Huize de Brink

Markt 1
Waalre
Inleiding HERENHUIS "De Brink" uit ca. 1900 in neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor fabrikant J.W. Swane, die aan de oostkant va..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 18..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1892 in eclectische stijl, gebouwd voor B. en D. van Dijk. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Ma..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)