Linnenfabriek van de familie Swane in Waalre

Nijverheid Industrie

Willibrorduslaan 4

Beschrijving van Linnenfabriek van de familie Swane

Inleiding LINNENFABRIEK van de familie Swane uit 1861. De voor- of noordgevel staat aan de Willibrorduslaan. Omschrijving Het fabrieksgebouw, dat in twee fasen is gebouwd, heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond met de nok parallel aan de straat. Het meest westelijke deel is het oudste. Het bevat twee bouwlagen onder zadeldak tussen tuitgevels gedekt met oud Hollandse pannen. De voorgevel met kroon- en tandlijst bevat tien travee├źn met getoogde muuropeningen. Op de verdieping vierruits vensters en op de begane grond vensters met achtruits bovenlichten. De fabriek is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het geheel is wit geverfd en voorzien van een zwarte plint. Waardering Het fabrieksgebouw van de linnenfabriek Swane is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de verdiepingsbouw voor de textielindustrie. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)