Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize de Brink in Waalre

Woonhuis

Markt 1
5581GK Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Huize de Brink

Inleiding HERENHUIS "De Brink" uit ca. 1900 in neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor fabrikant J.W. Swane, die aan de oostkant van het huis op Willibrorduslaan 4 een linnenfabriek dreef. De kelder van het huis is uit 1845, deze bevat een jaartalsteen. Het monument bestaat uit een voorhuis aan de Markt en een achterhuis aan de Willibrorduslaan no. 2, samen vormen ze een L-vormige plattegrond. Omschrijving Het voorhuis bestaat uit twee bouwlagen onder mansardedak met leien gedekt. De voorgevel is vijf traveeën breed met een middenrisaliet, hoekpliasters en speklagen. Het huis is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Verder bevat het hardsteen in fries, cordon en basement en wordt bekroond met een gekorniste kroonlijst. Boven de voodeur een harstenen balkon met balustrade en consoles. De muuropeningen van het huis zijn getoogd, hierin bevinden zich T-vensters. In de voorgevel bevindt zich in de segmentboog boven de vensters een sluitsteen met in het boogveld tegeltjes. In het dak houten dakkapellen met torendakjes en één stenen kapel met trapgevel. Het dak en de kapellen zijn bekroond door loden pirons. Voordeur met houtsnijwerk en smeedijzeren deurroosters. Het kerldervenster aan de Willibrorduslaan heeft tralies van siersmeedwerk. Voor het huis een hardstenen stoep. Het achterhuis, waarvan de architectuur soberder is dan die van het voorhuis, bestaat eveneens uit twee bouwlagen onder mansardedak, echter de bovenverdieping en het dak zijn lager. Opvallend is de driezijdige erker op de verdieping met erboven in het dak een gemetselde kapel met trapgevel. Tussen voor- en achterhuis bevindt zich een hardstenen vergaarbak onder de goot. Inwendig ondermeer paneeldeuren, stucplafonds en kastenwanden uit de bouwtijd. Waardering Het woonhuis bij de linnenfabriek Swane is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de stichting van fabrikantenwoningen als onderdeel van het fabriekscomplex; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513708
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize de Brink in Waalre

Sigarenfabriek

Willibrorduslaan 1
Waalre
Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK uit 1912 in vormen van de Art Nouveau, gebouwd voor de familie Swane. De fabriek is markant gesitueerd..

Linnenfabriek van de familie Swane

Willibrorduslaan 4
Waalre
Inleiding LINNENFABRIEK van de familie Swane uit 1861. De voor- of noordgevel staat aan de Willibrorduslaan. Omschrijving Het fabrieksge..

R.K. pastorie

Markt 23
Waalre
Inleiding R.K. Pastorie in traditionalistische stijl uit 1934 behorende bij de St. Willibrorduskerk. De pastorie is ontworpen door archite..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 18..

R.K.Kerk Heilige Willibrordus

Markt 22
Waalre
Inleiding R.K. KERK St. Willibrordus uit 1925 met kenmerken van de neo-romaanse bouwstijl, ontworpen door architect L.J.P. Kooken uit Eindh..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)