Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linneweverij van Dijk in Waalre

Woonhuis

Markt 9
5581GK Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Linneweverij van Dijk

Inleiding HERENHUIS uit 1891 in Eclectische stijl gebouwd in 1892 voor D. van Dijk-Manders van de linnenweverij Van Dijk & Zonen. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Markt een rij herenhuizen met in het midden de linnenfabriek. De huizen zijn alle in dezelfde stijl opgetrokken op no. 6 na. Ze vormen samen een symmetrisch geheel. Markt 9 staat met drie zijden vrij op het perceel. De voor- of noordgevel staat aan de Markt. De westkant sluit aan op Markt 10. Het huis is nu in gebruik als kantoor van de fabriek. Omschrijving Het huis heeft één bouwlaag onder mansardekap met eindschilden gedekt met natuursteen schubleien. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed, ze heeft gepleisterde hoekpilasters en een middenrisaliet met erboven in het dak twee houten en een stenen kapel. De laatste met driehoekige frontonbekroning. Verder bevat de gevel een kroonlijst, een zware fries met consoles en een basement met hardstenen plint. Het huis is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. In de risaliet een voordeur met houtsnijwerk en smeedijzeren deurroosters. De getoogde muuropeningen hebben geprofileerde stuclijsten met een kuifbekroning. Ze zijn voorzien van schuifvensters. Het huis deelt de keukenaanbouw onder zadeldak met no. 10, waarmee het inwendig is verbonden. Interieur met diverse waardevolle authentieke onderdelen zoals o.a. geornamenteerde stucplafonds, deuren, trappenhuis en schoorsteenmantels. Waardering Het woonhuis bij de linnenweverij Van Dijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de stichting van fabrikanten en bedrijfswoningen als onderdeel van het fabriekscomplex; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabrikantenwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het in- en exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een samenhangend geheel met gebouwen van uiteenlopend karakter en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513706
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linneweverij van Dijk in Waalre

Linneweverij van Dijk

Markt 10
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 in Eclectische stijl, gebouwd voor de textielfabrikant J.J.C. van Dijk, als uitbreiding van het pand no.9 naar..

Fabrieksgebouw

Markt 8
Waalre
Inleiding FABRIEKSGEBOUW uit 1891 gebouwd voor de Linnenweverij v/h van Dijk & Zonen als kantoor, linnenweverij en magazijn. Dit gebouw vor..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1892 in eclectische stijl, gebouwd voor B. en D. van Dijk. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Ma..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 18..

R.K.Kerk Heilige Willibrordus

Markt 22
Waalre
Inleiding R.K. KERK St. Willibrordus uit 1925 met kenmerken van de neo-romaanse bouwstijl, ontworpen door architect L.J.P. Kooken uit Eindh..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)