Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linneweverij van Dijk in Waalre

Woonhuis

Markt 6
5581GK Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Linneweverij van Dijk

Inleiding HERENHUIS uit 1892 in eclectische stijl, gebouwd voor B. en D. van Dijk. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Markt een rij van vier herenhuizen, met in het midden de linnenfabriek. De huizen zijn alle in die zelfde stijl opgetrokken, op no. 6 na. Ze vormen samen een symmetrisch geheel. Markt 7 ligt met drie zijden vrij op het perceel. De voor- of noordgevel staat aan de Markt. De oostkant sluit aan op Markt 6 en deelt de tuin met no. 6. Het huis is nu in gebruik als kantoor/showroom van de fabriek. Omschrijving Het huis heeft één bouwlaag onder mansardekap met eindschilden, gedekt met natuursteen schubleien. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed, heeft gepleisterde hoekpilasters en een middenrisaliet met erboven in het dak twee houten en een stenen kapel, de laatste met boogvormige frontonbekroning. Verder bevat de gevel een kroonlijst, een zware fries met consoles en een basement met een hardstenen plint. Het huis is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. In de risaliet een voordeur met houtsnijwerk en smeedijzeren deurroosters. De getoogde muuropeningen hebben geprofileerde stuclijsten met een kuifbekroning. Ze zijn voorzien van schuifvensters. Interieur met diverse waardevolle authentieke onderdelen zoals: geornamenteerde stucplafonds, trappenhuis en timmerwerk. Waardering Het woonhuis bij de linnenweverij Van Dijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de stichting van fabrikanten en bedrijfswoningen als onderdeel van het fabriekscomplex het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het in- en exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een samenhangend geheel met gebouwen van uiteenlopend karakter en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513705
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linneweverij van Dijk in Waalre

Fabrieksgebouw

Markt 8
Waalre
Inleiding FABRIEKSGEBOUW uit 1891 gebouwd voor de Linnenweverij v/h van Dijk & Zonen als kantoor, linnenweverij en magazijn. Dit gebouw vor..

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 18..

Linneweverij van Dijk

Markt 9
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1891 in Eclectische stijl gebouwd in 1892 voor D. van Dijk-Manders van de linnenweverij Van Dijk & Zonen. De famili..

Linneweverij van Dijk

Markt 10
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 in Eclectische stijl, gebouwd voor de textielfabrikant J.J.C. van Dijk, als uitbreiding van het pand no.9 naar..

Huize de Brink

Markt 1
Waalre
Inleiding HERENHUIS "De Brink" uit ca. 1900 in neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor fabrikant J.W. Swane, die aan de oostkant va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)