Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linneweverij van Dijk in Waalre

Woonhuis

Markt 6
5581GK Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Linneweverij van Dijk

Inleiding HERENHUIS uit 1910 gebouwd voor textielfabrikant Josephus van Dijk door Cornelius de Koning. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Markt een rij van vier herenhuizen met in het midden de linnenfabriek. Het herenhuis is in 1910 tot stand gekomen en wijkt in stijl van de overige panden, ook het pand no. 10 uit 1910, af. Markt 6 staat aan drie zijden vrij op het perceel. De voor- of noordgevel staat aan de Markt. De westkant sluit aan op Markt 7. Erachter ligt een ruime tuin. Op no. 8 staat de bijbehorende fabriek. Omschrijving Het blokvormige huis heeft twee bouwlagen liggend onder schilddak met overstek gedekt met leien. Aan de straatkant op de begane grond is het uitgebouwd met een driezijdige erker, met erboven een balkon en aan de tuinkant een eenlaags keukenaanbouw. Het huis heeft een kroonlijst, fries, hardstenen cordon en plint. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Siermetselwerk in fries en cordon. In de getoogde muuropeningen van de begane grond hardstenen sluitstenen. De vensters van het huis zijn voorzien van onderluiken. In de bovenlichten zit een kleine roedenverdeling. Op de verdieping in de zijgevel kruisvensters. Opzij van het huis een monumentale ingangspartij met luifel, klein bordes en balustrade. Voordeur voorzien van geslepen glas omgeven door glas-in-lood vensters. Het dak heeft twee hoekschoorstenen en een aantal dakkapellen met schilddakjes bekroond door loden pirons. Interieur met diverse waardevolle authentieke onderdelen zoals: geornamenteerde stucplafonds, timmerwerk van deuren en trappenhuis, een schoorsteenmantel met Delfts blauwe tegels in de hal, tegelranden in keuken en toilet en een raam met rood en groen glas-in-lood in het trappenhuis. De tuin heeft een gemetselde schansmuur. Waardering Het woonhuis bij de linnenweverij Van Dijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de stichting van fabrikantenwoningen als onderdeel van het fabriekscomplex; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabrikantenwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect De Koning. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het in- en exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een samenhangend geheel met gebouwen van uiteenlopend karakter en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513703
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linneweverij van Dijk in Waalre

Linneweverij van Dijk

Markt 6
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1892 in eclectische stijl, gebouwd voor B. en D. van Dijk. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Ma..

Fabrieksgebouw

Markt 8
Waalre
Inleiding FABRIEKSGEBOUW uit 1891 gebouwd voor de Linnenweverij v/h van Dijk & Zonen als kantoor, linnenweverij en magazijn. Dit gebouw vor..

Linneweverij van Dijk

Markt 9
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1891 in Eclectische stijl gebouwd in 1892 voor D. van Dijk-Manders van de linnenweverij Van Dijk & Zonen. De famili..

Linneweverij van Dijk

Markt 10
Waalre
Inleiding HERENHUIS uit 1910 in Eclectische stijl, gebouwd voor de textielfabrikant J.J.C. van Dijk, als uitbreiding van het pand no.9 naar..

Huize de Brink

Markt 1
Waalre
Inleiding HERENHUIS "De Brink" uit ca. 1900 in neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor fabrikant J.W. Swane, die aan de oostkant va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)