Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watermolen bij Landgoed Huis Millen in Sittard

Molen

Huis Millen 2
6136KJ Sittard (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1849


Beschrijving van Watermolen bij Landgoed Huis Millen

Omschrijving WATERMOLEN. Aan weerszijden van de Rode Beek staat een 18de-eeuwse watermolen met aan de oostzijde op Duits grondgebied een oliemolen en aan de westzijde op Nederlands grondgebied een graanmolen. Deze laatste is op rechthoekige grondslag opgetrokken bestaande uit één bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel bevindt zich een deur met venster op de begane grond en drie getoogde vensters op de verdieping. Authentieke molentechniek nog aanwezig. Waardering WATERMOLEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van het kasteelcomplex; - vanwege de beeldbepalende ligging bij de toegang tot Huis Millen; - vanwege de industrieel-archeologische waarde; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513700
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Millenermolen
De molen, gezien vanaf de Duitse oever
De molen, gezien vanaf de Duitse oever
Basisgegevens
Plaats Sittard (bij Nieuwstadt)
Waterloop Roode Beek
Bouwjaar 1849
Type watermolen
Kenmerken turbinemolen
Functie korenmolen, elektriciteitsopwekking
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Monumentnummer  513700
Externe link(s)
Molendatabase
Millenermolen op waterradmolens.nl
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Millenermolen is een watermolen bij Nieuwstadt op de Roode Beek, op de grens van Nederland en Duitsland. De beek vormt de grens tussen beide landen: aan de Nederlandse linkeroever ligt de korenmolen; op de Duitse rechteroever ligt de voormalige oliemolen. De molen behoorde vroeger tot de bezittingen van Slot Millen.

In 1912 zijn de middenslagraderen van de beide molens vervangen door een enkele verticaal opgestelde Francisturbine. De turbine wekte ook elektriciteit op voor eigen gebruik. De boerderij waartoe de molen behoort werd pas omstreeks 1960 op het elektriciteitsnet aangesloten. Sinds 2000 is de molen een rijksmonument. De molen op de Nederlandse oever is in 2003-2004 gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Watermolen bij Landgoed Huis Millen in Sittard

Landgoed Huis Millen: toegangsbrug

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving TOEGANGSBRUG. Voor de toegangspoort ligt een 18de of 19de-eeuwse bakstenen brug met een kleine boog (duiker) en opgemetselde..

Huis Millen

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Millen). Aan de oostzijde van het omgrachte kasteelterrein is een bakstenen HUIS gesitueerd, bestaande uit ..

Landgoed Huis Millen: prieel

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving PRIEEL. Tegen de tuinmuur en de buitenmuur van het poortgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken prieel in rust..

Landgoed Huis Millen: tuinmuur

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving TUINMUUR. Het park ten zuiden van het huis wordt door een 19de-eeuwse tuinmuur aan de westzijde gescheiden van het overige ka..

Landgoed Huis Millen: grote schuur

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving GROTE SCHUUR. Ten westen van het hoofdgebouw staat op een verhoging in het landschap een, oorspronkelijk omgrachte, vrijstaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watermolen bij Landgoed Huis Millen in Sittard

Foto's (1)