Landgoed Huis Millen: grote schuur in Sittard

Huis Millen 2
6136KJ Sittard (gemeente Sittard Geleen)

Bouwjaar: 1745-1755 (gevelstenen)

Beschrijving van Landgoed Huis Millen: grote schuur

Omschrijving GROTE SCHUUR. Ten westen van het hoofdgebouw staat op een verhoging in het landschap een, oorspronkelijk omgrachte, vrijstaande zogenoemde tiendschuur van baksteen met twee gevelstenen, respectievelijk uit 1745 en 1755. De op rechthoekige grondslag gebouwde schuur is hoog opgetrokken onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met vlechtwerk in de topgevels. In de gevels bevinden zich rechthoekige luchtgaten en getoogde vensters/luiken. De voorgevel (zuid) heeft centraal een zogenoemde schop (houten afdak gedragen door drie bakstenen pijlers). Aan weerszijden hiervan een dubbele inrijdeur, de rechter is getoogd en de linker onder een houten latei. Waardering GROTE SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuur-historische en architectonische waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)