Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruïne kasteel Millen in Sittard

Tuin Park Landgoed

Huis Millen 2
6136KJ Sittard (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1365


Beschrijving van Ruïne kasteel Millen

Omschrijving RUïNE VAN WOONTOREN MET RINGMUUR (Kasteel Millen). Oorspronkelijk bestond de stenen sterkte (ca.1365) uit een rond omgracht terrein waarop een ringmuur met zeker drie torens (waarvan één met waterput) stond rondom de hooggelegen motte. Van deze 14de-eeuwse situatie resteert de ronde toren van baksteen in Vlaamsverband, een aansluitende muurrest ten zuiden van de toren, een hoek van massief opgaand muurwerk en de motte. Op een afstand van ca.5 meter liggen de funderingen van een tweede ovale ringmuur met zeven vierkante torens waarschijnlijk daterend uit ca.1450. De drie bouwlagen tellende toren heeft een hoogte van ca.20 meter, diameter van 4,75 meter en een muurdikte van 2,60 meter; inwendig zijn de ruimten door koepelgewelven afgesloten, zijn de muren voorzien van spitsboognissen met schietgaten en is een trap en een latrine uitgespaard; de hoofdingang bevond zich iets beneden het vloerniveau van de derde laag. Op de benedenverdieping bevond zich de kerker of burchtverlies. De muurrest is opgebouwd uit mergel en baksteen; sporen aan de binnenzijde van de muur verwijzen naar een op spaarbogen rustende weergang. In de 19de eeuw functioneerde de toren als uitkijktoren, waarvoor een enkel venster is aangebracht. Waardering RUÏNE VAN WOONTOREN MET RINGMUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de archeologische waarde; - vanwege de cultuurhistorische waarde als restant van een verdedigbare middeleeuwse burcht; - als historisch stoffage-object in de parkaanleg in landschapsstijl; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513695
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ruïne kasteel Millen in Sittard

Landgoed Huis Millen: grote schuur

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving GROTE SCHUUR. Ten westen van het hoofdgebouw staat op een verhoging in het landschap een, oorspronkelijk omgrachte, vrijstaan..

Landgoed Huis Millen: prieel

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving PRIEEL. Tegen de tuinmuur en de buitenmuur van het poortgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken prieel in rust..

Landgoed Huis Millen: tuinmuur

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving TUINMUUR. Het park ten zuiden van het huis wordt door een 19de-eeuwse tuinmuur aan de westzijde gescheiden van het overige ka..

Huis Millen

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Millen). Aan de oostzijde van het omgrachte kasteelterrein is een bakstenen HUIS gesitueerd, bestaande uit ..

Landgoed Huis Millen: toegangsbrug

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving TOEGANGSBRUG. Voor de toegangspoort ligt een 18de of 19de-eeuwse bakstenen brug met een kleine boog (duiker) en opgemetselde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ruïne kasteel Millen in Sittard

Foto's (2)