Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Calvarieberg op het kerkhof in Mierlo

Kerkelijk Gebouw

Heer van Scherpenzeelweg 19
5731EG Mierlo (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Calvarieberg op het kerkhof

Inleiding: Op het kerkhof bij de St. Luciakerk bevindt zich een geheel uit natuursteen opgetrokken CALVARIEBERG die in 1919 werd gebouwd door de metselaar H. Knoops. Deze bevat neogotische beelden van Maria, Johannes naast de Gekruisigde Christus. Omschrijving: De Calvarieberg is geheel uit natuursteen vervaardigd. De min of meer piramidale onderbouw is uit breuksteen opgebouwd en gesigneerd door Knoops. De eerste steen is gelegd door pastoor De Winter in 1919. De onderbouw wordt bekroond door drie voetstukken die het natuurstenen kruisbeeld en Maria en Johannes dragen. Aan de voorzijde heeft de onderbouw een aedicula met rondboognis, waarin een beeld van de Pietà. Waardering: Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvarieberg. Het heeft kunsthistorisch belang als uitzonderlijk voorbeeld van kerkelijk beeldhouwwerk. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met kerk, pastorie en parochiehuis. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513691
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Calvarieberg op het kerkhof in Mierlo

Heilige Luciakerk

Heer van Scherpenzeelweg 19
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding St. LUCIAKERK, gebouwd in neogotische stijl tussen 1856 en 1858 naar ontwerp van H.J. van Tulder. De kerk staat op de plek van de..

Patronaat

Heer van Scherpenzeelweg 14
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding PATRONAAT, gebouwd rond 1920, met een toneelzaal. De deuren zijn vernieuwd rond 1960. De ruimte is heden in gebruik als horecagel..

Pastorie met een aanbouw

Heer van Scherpenzeelweg 18
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding PASTORIE met een aanbouw, beide gebouwd in 1906 in ambachtelijk-traditionele stijl, ten dienste van de er rechts achter gesitueer..

Oude Raadhuis

Dorpsstraat 134
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit 1806. Het pand is enigszins terzijde ..

Standerdmolen Mierlo

Dorpsstraat 147
Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Molen. Halfgesloten standaardmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Calvarieberg op het kerkhof in Mierlo

Foto's (1)