Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tranformatorhuisje in Groenlo

Nijverheid Industrie

Boompjeswal 6 t
7141BN Groenlo (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925
Architect: G. Versteeg (vermoedelijk)


Beschrijving van Tranformatorhuisje

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925, gelegen bij de zuidelijke entree tot de historische binnenstad op geringe afstand van de gracht. Het gebouw is markant gesitueerd op de Boompjeswal die onderdeel vormt van de voormalige omwalling- en grachtstructuur. Het gebouw heeft zowel stijlelementen van de Nieuwe Haagse School als van de Amsterdamse School, zoals het vrijwel platte schilddak met groot overstek en een expressionistisch gebruik van verschillende kleuren baksteen (lichtbruin, zwart en geel). De kleuraccenten zwart en geel kwamen oorspronkelijk ook in het schilderwerk terug. Waarschijnlijk is dit en andere gelijkvormige transformatorhuisjes ontworpen door de bekende architect G. Versteeg (Architectenbureau Gratema-Versteeg). Omschrijving TRANSFORMATORHUISJE opgetrokken op een rechthoekige grondslag over één bouwlaag onder een ver overstekend schilddak voorzien van een bitumineuze dakafdekking. Het schilddak is vrij plat en er is geen goot aanwezig. Het overstek is uitgevoerd in hout. De gevels zijn opgebouwd uit een hoofdlaag en een attiek die van elkaar worden gescheiden door een met gele verblendsteen omzoomde zwarte band. Ook de vier hoeken worden door een zodanig, maar dan verticaal aangebrachte afwerking gekenmerkt, met een wisselende breedte. Binnen deze verticale zwarte gedeelten op de hoeken zijn horizontale, uitkragende baksteenlinten van gele baksteen aangebracht met vier steenlagen tussenruimte. In de noordwestelijke en zuidwestelijke gevel is een deur aangebracht waarboven een in de band opgenomen ventilatierooster. Het trasraam is uitgevoerd in zwarte baksteen en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een strekse laag in gele verblendsteen. De attieklaag wordt beëindigd door een uitstekende rollaag van zwarte steen, terwijl de hoeken door uitstekende, dicht opeen staande, horizontale baksteenlinten van dezelfde zwarte steen worden geaccentueerd. Waardering TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925 met stijlelementen van de Nieuwe Haagse School en de Amsterdamse school. - van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de typerende jaren twintig architectuur met zowel Nieuwe Haagse School als Amsterdamse School stijlkenmerken. Het object valt op door de gave verhoudingen en de bijzondere detaillering in vormgeving en kleur. - van stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de voormalige omwalling- en grachtstructuur. Het gebouw is gelegen bij de zuidelijke entree tot de historische binnenstad op geringe afstand van de gracht. - van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een transformatorhuisje uit de betreffende periode, dat van belang is voor de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening en de typologische ontwikkeling van het transformatorhuisje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513683
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tranformatorhuisje in Groenlo

Nieuwe Calixtuskerk

Kerkstraat 8
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
St. Callixtus. 1906-1908 door Jos. Cuypers en Jan Stuyt. Kruisbasiliek, geinspireerd op de late Nederrijnse gotiek met vijfbeukig koor en di..

Oude Calixtuskerk

Mattelierstraat 5
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Ned.Herv.Kerk (St.Calixtus). Grote, laat-gotische kerk met pseudo-basilicaal schip van zes traveeën en eenbeukig koor van twee rechte vakke..

Voormalig postkantoor met woning

Markt 6
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding Voormalig POSTKANTOOR MET WONING uit 1904 naar ontwerp van de Rijksbouwmeester C.H. PETERS (1847-1932). Groenlo kreeg reeds in 18..

Herenhuis met poortje en boerderij met gevel

Nieuwestraat 20
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Rechts: een herenhuis (XVII ?) met schilddak en gecementeerde gevels. Geprofileerde waterlijst en vensterdorpels, oude kozijnen. Belangrijk ..

Saksische hoeve met stijl- en regelwerk en hoge houten puntgevel met gesneden topmakelaar. Thans in gebruik als Grols Museum

Notenboomstraat 15
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Saksische hoeve (XVIII ?) met stijl- en regelwerk en hoge houten puntgevel met gesneden topmakelaar. Links boogvormige, houten inrit met ops..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)