Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallehuisboerderij Stoebels in Collendoorn

Boerderij

De Kerkdijk 1
7798CG Collendoorn (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Hallehuisboerderij Stoebels

Inleiding HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1861 aan de oostzijde van de Kerkdijk buiten de bebouwde kom van Hardenberg binnen de gemeente Hardenberg. De boerderij bevindt zich op een fraai en oorspronkelijk erf en ligt met de westelijke langsgevel aan de Kerkdijk. Voor het woonhuis staan twee leilinden en rondom het erf staan hoogstam fruitbomen. Op het erf staan een bakhuisje en een houten schuur die door wijzigingen voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. Enkele stalramen in de gevels zijn vervangen door betonnen vensters. Omschrijving Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen vanaf een gepleisterde plint onder een deels met riet, deels met grijze muldenpannen gedekt afgewolfd zadeldak. Woonhuisgedeelte (Z) met een deur onder een bovenlicht. Rechts daarvan drie zesruits schuiframen met luiken, links van de deur een kleiner zesruits schuifraam met daaronder een keldervenster. Onder het gevelbeschot met makelaar twee rozetvensters. De rechter zijgevel (O) heeft een hoge zijbaander met een beschoten geveltop onder een steekkapje. In de achtergevel (N) een rechtgesloten deur aan weerszijden geflankeerd door een rondboogvormig stalvenster met daarboven een hooiluik. In de nok een uilenbord met makelaar. De linker zijgevel (W) is voorzien van staldeuren en -vensters. De spoelkeukendeur is vervangen door een rechthoekig venster. Het interieur is grotendeels oorspronkelijk wat betreft indeling. In het woongedeelte bevindt zich onder meer een opkamer en een bedstede. De wanden in de woonkamer zijn betegeld tot aan de bovenzijde van de oorspronkelijke deuren en kozijnen. Naast de -later aangebrachte- gaskachel ter plaatse van de oorspronkelijke haard een klein venster naar de deel. In het bedrijfsgedeelte bevindt zich onder meer de deel, een slietenzolder, een paardenstal, een varkenshok en een melkkamer. Waardering HALLEHUISBOERDERIJ van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als voorbeeld van een boerderij van het hallehuistype met een zijbaander - vanwege de gaafheid van ex- en het interieur - vanwege de gaafheid van het erf met beplanting en bijgebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513680
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallehuisboerderij Stoebels in Collendoorn

Haarmolen

Polenweg 2
Hardenberg
Inleiding MOLENROMP. De als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Haarmolen' is in 1831 als korenmolen gebouwd. De molen ..

Jodenbergje

't Holt
Hardenberg
Inleiding ISRAELITISCHE BEGRAAFPLAATS, gelegen ten noorden van Hardenberg in het Vechtdal. De begraafplaats is gesticht in 1761 en tot 1910..

Toren Stephanuskerk

Voorstraat 36
Hardenberg
TOREN van twee geledingen met ingesnoerde spits; de zijden afgesloten door lisenen, die aan de bovenzijde van de tweede geleding verbonden z..

Stephanuskerk

Voorstraat 36
Hardenberg
N.H.Kerk.Gebouw op rechthoekige grondslag met door lisenen gelede lijstgevels en spitsboogvensters. De zeven travee├źn brede zijgevel aan de..

Stadhuis van Hardenberg

Voorstraat 34
Hardenberg
V.m.Stadhuis. Gepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag met rechte gevels op plint; koepeltorentje. Boven de ingang een gevelsteen met af..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallehuisboerderij Stoebels in Collendoorn