Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lourdesgrot in RAALTE

Kerkelijk Gebouw

Butzelaarstraat ong.
8100AA RAALTE (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: 1914-1915


Beschrijving van Lourdesgrot

Inleiding LOURDESGROT gebouwd in 1914-1915. Het Mariabeeld dat in de grotwand geplaatst is, is afkomstig uit het atelier van Cuijpers. De grot werd opgericht om de processiegang meer luister bij te zetten naar voorbeeld van de Lourdesgrot waar de Maagd Maria aan Bernadette verscheen. Het processiepad, waar de grot onderdeel van uitmaakt, werd in 1912 aangelegd nadat pastoor Butzelaar had besloten de Sacramentsdag, afgeschaft door Paus Pius X, door middel van een jaarlijkse processie in ere te houden. De grot staat op een driesprong in de kern van Luttenberg. Omschrijving Kunstmatige rotspartij met grof pleisterwerk, omringd door een smeedijzeren hek. In een nis is een Mariabeeld geplaatst. Waardering LOURDESGROT van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als een bijzonder element in de katholieke geloofsbeleving - als een voor Salland uniek voorbeeld van een Mariagrot - als stedenbouwkundig markant element. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513678
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Houthulst
Zundert
Baarle-Nassau

Een Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes waar op 11 februari 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Er zijn in vele landen kopieën gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, vooral nadat het Vaticaan in 1907 aan deze verschijning de dag 11 februari in de liturgische kalender heeft verbonden.

Het gaat om nabootsingen van wat zich bij de grot zou hebben afgespeeld. In de grot kan een altaar geplaatst zijn. Schuin boven de grot (voor de kijker rechts) bevindt zich een nis met daarin een wit Mariabeeld met een blauwe sjerp en een rozenkrans. Voor de grot staat een beeld van een omhoogkijkende, knielende Bernadette in gebed. Zo'n Lourdesgrot staat er in combinatie met een kapel of kerk.

België

In België was de Lourdesgrot van Houthulst uit 1860 de eerste. Ook de Lourdesgrot van Affligem is bekend. In Jette werd tijdens de Eerste Wereldoorlog een Lourdesgrot gebouwd om voor de soldaten te kunnen bidden. Ze ligt in een parkje naast de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskerk en werd op 15 augustus 1915 ingewijd door kardinaal Mercier voor 20.000 gelovigen.[1]

Verder zijn onder andere in Anderlecht, Ardooie, Bassenge (Bitsingen), Bouwel, Brasschaat, Edegem, Humbeek-Sas, Laakdal, Leest, Loppem, Meersel-Dreef, Merksem, Mol, Oetingen, Oostakker, Oostmalle, Ravels, Rijkevorsel, Sint-Pieters-Woluwe, Tielt, Turnhout, Varsenare, Westvleteren en Zutendaal Lourdesgrotten te vinden.

Nederland

In Nederland bevinden zich vele tientallen Lourdesgrotten, onder andere in Bredevoort, Cadier en Keer, Driebergen-Rijsenburg, Luttenberg, Nijmegen, Ommel, Scheveningen, Sint Nicolaasga, Valkenburg en Zwaag.

Externe links

  • [1] Onvolledige inventarisatie van alle Belgische Lourdesgrotten
  • [2] Poging tot inventarisatie van alle Nederlandse Lourdesgrotten

Monumenten in de buurt van Lourdesgrot in RAALTE

V.m. jachthuisje

Buurtschapsweg 2
Luttenberg (Gemeente Raalte)
v.m. 18e eeuws jachthuisje; verdiepingloos pandje, bestaande uit twee gedeelten, elk op rechthoekige grondslag en gedekt door pannen schildd..

De Eelerberg: tuinmanshuis

Elerbergweg 3
Hellendoorn
Omschrijving Het TUINMANSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met a..

De Eelerberg: koetshuis

Elerbergweg 3
Hellendoorn
Omschrijving Het KOETSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antra..

De Eelerberg: landhuis

Elerbergweg 1
Hellendoorn
Omschrijving Het LANDHUIS is opgetrokken over twee bouwlagen op een vierkante plattegrond met aanbouwen. Het huis wordt gedekt door een sch..

Boerderij met gedeeltelijk onderkelderd dwarshuis

Oude Twentseweg 48
Lemelerveld (Gemeente Dalfsen)
BOERDERIJ met gedeeltelijk onderkelderd dwarshuis. Voorgevel met 4 raamkozijnen en deur met bovenlicht. Rieten dak met wolfeinden en 3 dakka..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)